Плагіат у дисертації Шкарлета: міністр виграв суд

У НАЗЯВО заявили, що оскаржуватимуть рішення суду
Важливо
Плагіат у дисертації Шкарлета: міністр виграв суд
Сергій Шкарлет (фото: УНІАН)
5 Квітня 2021, 18:51
читать на русском

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що виграв суд проти Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) за позовом про плагіат у його докторській дисертації.

Про це сам Шкарлет написав у Telegram.

Міністр повідомив, що Окружний адмінсуд Києва визнав протиправними дії відповідача “зі встановлення наявності текстових запозичень без посилань на джерело” в його наукових працях.

Я в судовому порядку захистив своє ім’я як науковця, який ніколи не займався плагіатом, - заявив Шкарлет.

Далі міністр освіти зазначив, що вважає звинувачення його у плагіаті маніпуляціями.

…Мені прикро, що на деякий час Комітет з питань етики НАЗЯВО перетворився на інструмент маніпуляцій. І тут йдеться не про мене, а про те, що зловживання повноваженнями та особисті інтереси окремих чиновників дискредитують інституційні засади академічної доброчесності, — додав міністр.

Насамкінець Шкарлет заявив, що вважає історію з плагіатом “вичерпаною”, а Міносвіти продовжує напрацьовувати документи, які стосуються академічної доброчесності і розвитку української науки. За його словами, рішення про наявність чи відсутність плагіату в роботах українських вчених мають ухвалювати лише уповноважені структури і лише на підставі доведених фактів. Також міністр наголосив, що підтримує закон, який забороняє плагіаторам обіймати посади в Кабміні.

Своєю чергою у НАЗЯВО не погоджуються з рішенням суду і наголошують, що перевірка була неупередженою, аполітичною і такою, що відповідає вимогам закону.

Читайте також

Голова НАЗЯВО Сергій Квіт у коментарі  ZN.UA  заявив, що ще не бачив ухвалу суду у цій справі, однак у разі задоволення позову Шкарлета, оскаржуватимуть його в апеляційному суді.

Окружний адміністративний суд міста Києва виніс ухвалу про відкриття провадження у справі та розгляд справи у спрощеному провадженні без виклику сторін. Станом на 5 квітня 2021 року копія рішення суду до Національного агентства не надходила. Єдиний державний реєстр судових рішень, у якому обов'язково опубліковуються всі судові рішення, не містить рішення у зазначеній справі. Однак у разі задоволення позову, НАЗЯВО оскаржуватиме таке рішення в апеляційному суді, - наголосив Квіт.

Нагадаємо, плагіат у докторській дисертації Шкарлета підтвердили не лише експерти Комітету з питань етики НАЗЯВО, а й міжнародні фахівці.

Про скандали у Міністерстві освіти та про його нинішнього очільника Сергія Шкарлета читайте у нашому матеріаліПолітичний хамелеон, плагіатор і майже європеєць: усе про скандали міністра Шкарлета.

1