Половина українців не хоче вакцинуватися від коронавірусу – соціологи

Відмову від щеплень українці аргументують недоведеною ефективністю та безпечністю вакцин
Головне
Половина українців не хоче вакцинуватися від коронавірусу – соціологи
Вакцинація (Фото: pexels)
16 Березня 2021, 18:04
читать на русском

За інформацією соціологів 51,5% українців не хочуть робити щеплення від коронавірусу.

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, проведеного 5 -9 березня в усіх регіонах України.

51,5% респондентів відповіли, що не мають наміру робити щеплення від коронавірусу, 12% мають намір зробити його в найближчому майбутньому (або вже зробили таке щеплення). 16% мають намір це зробити, але пізніше, 10% мають намір це зробити лише тоді, коли це буде потрібно за формальними вимогами (наприклад, для поїздки за кордон), 10% ще не визначилися, - йдеться у звіті соціологів.

Опитування також показало, що чим старші респонденти, тим менше у них довіри до вакцинації і тим більше з них погоджується виключно на безплатне щеплення.

Чим старші респонденти, тим частіше вони відповідають, що готові вакцинуватися лише безплатно (частка таких зростає від 42% серед тих, кому від 18 до 29 років, до 64% серед тих, кому 60 і більше років), - констатують соціологи.

Українці, які не хочуть вакцинуватися, пояснюють це тим, що препарати, які застосовуються в Україні, на їхню думку, недостатньо ефективні чи безпечні. Водночас 45% тих, хто не має наміру вакцинуватися, заявили, що "якоюсь іншою" вакциною вони готові зробити щеплення.

Читайте також

27% з-поміж них мотивують свою відмову тим, що, на їхню думку, ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, 10% – тим, що вже перехворіли на коронавірус, 7% мають медичні протипоказання, 3% вважають, що імовірність того, що вони захворіють на COVID-19, дуже низька.

Обґрунтування відмови від щеплення недостатньою ефективністю чи недостатньою безпечністю вакцин найбільш поширене серед представників 18–29 років (54%).


Контекст. За результатами соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), оприлюдненими 5 березня, вакцинуватися від коронавірусу бажають лише 24,1% опитаних українців. Не готові вакцинуватися 60,2%, а 15,7% не змогли відповісти на запитання.

1