Зеленський наказав звільнити Крим та розповів, як чекає на кримчан

Напередодні Дня незалежності відбудеться перше засідання платформи за участі міжнародних партнерів
Важливо
Зеленський наказав звільнити Крим та розповів, як чекає на кримчан
Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)
26 Лютого 2021, 13:05
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав указ щодо окремих заходів, спрямованих на деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова.

Про це він розповів у відеозверненні, яке опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Зеленський доручив уряду організацію та запуск "Кримської платформи", а також реалізацію заходів для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав жителів тимчасово окупованого Криму.

Я щиро вірю, що настане день, коли я зможу скасувати власний указ просто тому, що він втратить актуальність і Крим повернеться до складу України, - зазначив президент.

За словами глави держави, наразі робляться реальні кроки на шляху до розв'язання питань, пов'язаних з окупацією півострова. І разом з міжнародними партнерами України напередодні Дня Незалежності України в Києві відбудеться перше засідання "Кримської платформи".

Читайте також

Зеленський наголосив на необхідності повернення окупованого Криму. Він зазначив, що нашу пам'ять про те, що відбулось з півостровом, стерти не вдасться.

Пам'ять про те, що Крим залишається окупованим. Що гарантіями безпеки та міжнародним правом брутально витерли черевики. Що відбувається активна мілітаризація регіону. Що в Криму регулярно порушуються права українців та кримських татар. Переслідується свобода слова, мислення, релігії, ув'язнюються громадські активісти та журналісти, - сказав глава держави.

Наразі Російська Федерація утримує понад 100 політичних в'язнів з Криму.

Президент звернувся до кримчан та заявив, що їх з нетерпінням чекають вдома.

Любий, Крим, на тебе чекає вся Україна. "Ласкаво просимо" зазвичай кажуть гостям. А рідним кажуть: "З нетерпінням чекаємо вдома", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, що 20 лютого стратегію реінтеграції тимчасово окупованих територій та розбудови потужної системи національної безпеки і оборони обговорили на нараді під головуванням президента України.

1