Президент підписав закон про штрафи за перевантажений транспорт

З вантажівок, які порушують габаритно-вагові норми, зможуть стягувати плату в судовому порядку
Головне
Президент підписав закон про штрафи за перевантажений транспорт
Вантажівка, автомобіль Фото: Craig Adderley з Pexels
29 Червня 2021, 00:10
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який закріплює автоматичну фіксацію порушень габаритно-вагових норм.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Так, 28 червня президент підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" № 1534-ІХ, який Верховна Рада ухвалила третього червня 2021 року.

Документ має на меті законодавчо закріпити можливість автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових параметрів. Закон також розширює повноваження Укртрансбезпеки в частині здійснення габаритно-вагового контролю, зокрема надає їй право стягувати в судовому порядку плату за проїзд вантажівок, які порушують габаритно-вагові норми.

Крім того, документ встановлює відповідальність вантажовідправника як першої ланки у вантажних перевезеннях і значно посилює відповідальність автоперевізників за недотримання габаритно-вагових норм, - йдеться у повідомленні.

Раніше Зеленський наголошував, що перевантажений автотранспорт, особливо в період збору врожаю, руйнує дорожню інфраструктуру, і йдеться не лише про старі дорогі – розбиваються навіть новозбудовані траси. Тому він наголосив на важливості ухвалення документа, який захистить дороги від руйнування.

Також нормативний акт законодавчо закріплює можливість автоматичної фіксації порушень у разі перевищення вагових або габаритних обмежень.

Читайте також

Користувачів (власників) транспортних засобів за перевищення норм у залежності від відсотка перевантаження будуть карати штрафами:
  • до 2% включно - у розмірі 1700 грн;
  • від 2% до 5% - в розмірі 5100 грн;
  • від 5% до 10% - в розмірі 8500 грн;
  • від 10% до 20% - в розмірі 17 тисяч грн;
  • від 20% до 30% - в розмірі 34 тисяч грн;
  • понад 30% - в розмірі 51 тисячі грн.

Окрім цього, документ врегульовує питання габаритно-вагового контролю (ГВК) та стягнення сплати за проїзд перевантаженими фурами.

Закон також передбачає:

  • встановлює вимоги до оформлення ТТН, запроваджує електронний реєстр накладних;
  • встановлює права/обов’язки вантажовідправника та отримувача;
  • у 10 разів (до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) збільшує штрафи за перевезення вантажів/пасажирів без документів, а також вводить відповідальність за відмову від передачі документів уповноваженим особам.

Нагадаємо, що 3 червня Верховна Рада ухвалила закон щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю. Зокрема, в Україні посилять відповідальність за перевантажений транспорт.

Читайте також

1