Протести у М'янмі: силовики продовжують вбивати та викрадати людей

Від початку перевороту сили безпеки вбили в М'янмі щонайменше 759 протестувальників
Протести у М'янмі: силовики продовжують вбивати та викрадати людей
Демонстранти несуть прапори (фото: Reuters)
4 Травня 2021, 02:37
читать на русском

В результаті військового перевороту у М'янмі посилилися протести. Силовики вбили ще вісім людей та викрали понад десяток цивільних.

Як повідомляє Reuters, сили безпеки М'янми відкрили вогонь по учасниках одних з найбільших акцій протесту проти військового правління.

У центральному місті Ветлет загинули три людини, ще двоє - у різних містах в штаті Шан на північному сході. Ще одну людину вбили у Північному Нефритовому місті Хпакант.

Вранці в неділю, 2 травня, в Янгоне повідомили про вибух біля поліційних казарм. Про жертв не повідомляється, але відомо, що горіли машини. Згодом в місті пролунали ще два вибухи: біля будинку чиновника адміністрації (поранена одна людина) та біля будинку відомого бізнесмена.

За інформацією державної телекомпанії, прогриміло щонайменше 11 вибухів за попередні 36 годин. Там заявили, що протестувальники "закладають саморобні бомби в урядові будівлі та на дорогах загального користування".

Як повідомляє група прихильників Асоціації допомоги політичним в'язням, від початку перевороту силовики вбили в М'янмі щонайменше 759 протестувальників.

Місцеві жителі у соцмережах сили безпеки називають "терористами". У Янгоні відбуваються викрадення силовиками перехожих. Біля річки Хлаїнг викрали двох людей, ще п'ятеро цивільних (три жінки та двох чоловіків) через відсутність національних посвідчень.

Також відбуваються викрадення активістів прямо з дому, а також вбивства на вулиці.

Читайте також


Контекст. 1 лютого в М'янмі відбувся військовий переворот через поразку на виборах. Військові захопили владу, а президента заарештували. Після цього в країні почалися протести.

Раніше військові М'янми оголосили надзвичайний стан в країні терміном на один рік після затримання керівників держави.

У М'янмі станом на 3 квітня 2021 року під час протестів проти військового перевороту та нової влади загинули вже понад 550 осіб, серед яких 46 дітей.

Читайте більше у нашому матеріалі: Смерть за пост у соцмережах та понад півтисячі жертв: чи стане М'янма новою Сирією

Читайте також

1