Рада подовжила термін встановлення газових лічильників до 2023 року

За це рішення проголосували 244 народні депутати
Важливо
Рада подовжила термін встановлення газових лічильників до 2023 року
Лічильник газу (Фото: 104.ua)
5 Березня 2021, 14:38
читать на русском

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, яким подовжили терміни встановлення газових  лічильників до 1 січня 2023 року.

Про це йдеться в законопроєкті  №4248-1 "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" за термінами встановлення лічильників споживачам природного газу".

Згідно з пояснювальною запискою, чинною редакцією закону передбачався термін установки лічильників до 1 січня 2021 року, проте зараз у багатьох домогосподарствах лічильники досі не встановлені. За попередніми оцінками, таких домогосподарств в Україні понад 2 мільйони.

Відзначається, що закон дозволить впровадити 100% комерційного обліку природного газу (для населення, яке проживає у квартирах та приватних будинках, в яких природний газ використовується, зокрема, для приготування їжі).

Згідно з текстом законопроєкту, Кабінет міністрів у тримісячний строк з дня набрання чинності законом має затвердити порядок компенсації понесених витрат побутовим споживачам, які забезпечили встановлення індивідуальних лічильників газу за власні кошти. Пропонується, що компенсація здійснюватиметься у розмірі середньозваженої вартості такої установки лічильників суб'єктами господарювання, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території.


Контекст. 17 лютого 2021 року законопроєкт № 4248-1 ухвалили у першому читанні.

Раніше Верховна Рада наприкінці 2017 року перенесла граничні терміни обладнання всіх споживачів індивідуальними лічильниками з 1 січня 2018 року на 1 січня 2021 року.

Навесні 2020 року в Міністерстві енергетики повідомили, що споживачі, які використовують газ тільки для приготування їжі, з січня 2021 року отримуватимуть паливо тільки за наявності лічильника, який повинен бути встановлений газорозподільною компанією або коштом бюджету.

1