Рада погодила виплати підприємцям на час карантину

ФОПи зможуть отримати вісім тисяч гривень допомоги від держави
Важливо
Рада погодила виплати підприємцям на час карантину
купюри, гривня Фото: Парламент.UA
30 Березня 2021, 15:16
читать на русском

Верховна Рада на позачерговому засіданні 30 березня ухвалила закон про фінансову допомогу підприємцям.

Як повідомляється на сайті парламенту, депутати підтримали закон  №5300 "Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню COVID-19".

Допомога застрахованим особам виплачується:

  • коштом Державного бюджету України - у розмірі вісім тисяч гривень;
  • коштом місцевого бюджету - у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування».

Читайте також

Законом встановлюються обмеження на виплату допомоги. Зокрема, не зможуть розраховувати на державні кошти наймані працівники, які на дату звернення працюють у суб'єкта господарювання, що не нарахував єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за всі місяці відповідного кварталу або якщо середня зарплата найманого працівника перевищує 30 тис. грн. При цьому середня зарплата розраховується за три останні місяці, які передували зверненню.

Не отримають виплати ФОПи, які зареєструвалися три місяці тому, або припинили свою діяльність, або в останній рік сплатили ЄСВ за себе менше ніж за 6 місяців.


Контекст. У 2020 році підприємці та працівники від уряду отримали 4,3 млрд грн за карантинними програмами.

Також майже півмільйона осіб станом на 7 січня в Україні отримали від держави одноразову матеріальну допомогу у розмірі 8 тисяч грн. Заявки на допомогу від держави подали 424 159 підприємців та працівників. На ці виплати було перераховано 3,64 млрд грн. По програмі "Компенсація ЄСВ" кількість заявок становила 1209, а сума виплат – 204 млн грн.

У січні 2021 року Кабінет міністрів України додатково виділив з державного бюджету 201 млн грн на виплати матеріальної допомоги в розмірі 8 тисяч грн фізичним особам підприємцям (ФОП).

1