Рада провалила голосування за створення слідчої комісії по "справі вагнерівців"

"За" проголосувало лише 97 народних депутатів
Важливо
Рада провалила голосування за створення слідчої комісії по "справі вагнерівців"
Верховна Рада України, голосування (фото: УНІАН)
19 Травня 2021, 16:13
читать на русском

Народні депутати не підтримали створення ТСК по так званій "справі вагнерівців".

"За" постанову про утворення ТСК Верховної Ради з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами "приватної військової компанії Вагнера" та заподіяння шкоди національним інтересам України  (№4105) проголосувало лише 97 народних депутатів.

Автор постанови народний депутат Роман Костенко під час її розгляду у парламенті  зазначив, що метою створення ТСК є повна та неупереджена перевірка оприлюднених у засобах масової інформації фактів щодо можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами "приватної військової компанії Вагнера" та заподіяння шкоди національним інтересам України.

Проєкт Постанови передбачав утворення Тимчасової слідчої комісії ВР. Також визначався склад цієї ТСК, її завдання, термін роботи та термін заслуховування її звіту про виконану роботу.

За результатами голосування проєкт постанови набрав 97 голосів і не був ухвалений.

Натомість народні депутати розглянули ще один проєкт постанови про утворення ТСК - проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України (№5243).

Читайте також

Народний депутат Давид Арахамія під час доповіді розповів, що головним завданням ТСК є вивчення та розслідування фактів щодо можливого надання представниками державної влади України та іншими особами державі-агресору допомоги в протиправній діяльності проти України.

Він зазначив, що прийняття цього проєкту постанови забезпечить здійснення розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, спрямованих на співпрацю з державою-агресором, задля підриву суверенітету, територіальної цілісності, обороноздатності, державної економічної чи інформаційної безпеки України в період збройного конфлікту.

Наслідками прийняття проєкту постанови буде виявлення та запобігання загрозам національним інтересам та безпеці України, - сказав він.

У результаті депутати 252 голосами підтримали постанову №5243.

Як відомо, комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки ВР ще у вересні 2020 року рекомендував Верховній Раді винести проєкт постанови про створення ТСК щодо розслідування справи вагнерівців у зал засідань для голосування. Але слідчу комісію досі так і не створили.


Контекст. 29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера".

Однак ніяких звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.