Рада ухвалила за основу закон про обчислення часу в Україні

Якщо закон ухвалять в цілому, українці більше не переводитимуть годинники щовесни і щоосені
Головне
Рада ухвалила за основу закон про обчислення часу в Україні
Літній і зимовий час (Фото: Getty Images)
3 Березня 2021, 13:22
читать на русском

Верховна Рада України сьогодні, 3 березня, ухвалила за основу проєкт Закону про обчислення часу в Україні (проєкт №4201).

Про це повідомили у телеграм-каналі Верховної Ради.

Згідно з основними положеннями нового закону пропонується встановити єдиний час на всій території України - всесвітній координований час плюс дві години (UTC+2), а також скасувати  сезонний перехід часу.

Якщо цей закон ухвалять в цілому до останньої неділі березня, а саме до 28 березня, то українці вже не переводитимуть стрілки годинника цієї весни, живучи далі за так званим "зимовим" часом.

Якщо ж до 28 березня народні обранці не справляться, то 28 березня Україна ще перейде на літній час, а у жовтні 2021 року - повернеться вже на постійний зимовий.

Щоб не переходити на літній час зараз, низка депутатів пропонує ухвалити цей законопроєкт якомога швидше - тому ініціативу до другого читання будуть готувати за скороченою процедурою.


Контекст. Як відомо, в Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий - в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні - вперед.

Переводити годинники почали для ефективнішого використання денного світла. Вперше цю ідею запропонував ще Бенжамін Франклін у 1784 році. Вона полягає у тому, що зсунувши влітку час людської активності на годину назад, ми отримуємо додаткове світло, а отже, економію електроенергії ввечері, але не втрачаємо нічого вранці. Водночас у 21 столітті це працює уже не так ефективно.

Традиція переводити стрілки годинників в Україні існує ще з радянських часів. Тоді ця потреба обґрунтовувалася нібито економічною доцільністю: заощадженням електроенергії. Вже у часи незалежності  у жовтні 2011 року парламент ухвалив залишити "літній час" на постійній основі. Проте невдовзі це рішення знову скасували на користь постанови Кабінету міністрів України № 509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України".

Цьогоріч ідею скасувати сезонне переведення годинників з 2021 року підтримав і Європейський парламент: кожна країна ЄС самостійно вирішуватиме, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити.