Рада ухвалила закон про покарання за воєнні злочини

Запроваджується принцип універсальної юрисдикції щодо агресії та геноциду
Важливо
Рада ухвалила закон про покарання за воєнні злочини
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
20 Травня 2021, 15:21
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон №2689 про покарання за військові злочини у другому читанні.

Про це йшлось на засіданні Ради.

Законопроєкт "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права" підтримали 248 народних депутатів.

Проєкт закону спрямований на забезпечення повноти імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення таких злочинів, - йдеться у пояснювальній записці.

Документ доповнює ст. 8 Кримінального кодексу новою частиною, якою запроваджується принцип універсальної юрисдикції щодо агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

У законі прописані особливості кримінальної відповідальності військових командирів, інших осіб, що фактично діють як військові командири, та інших начальників за відповідні міжнародні злочини.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський утворив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України.

1