Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні

Депутати визначили також штрафи за використання та розповсюдження пакетів
Головне
Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні
пластик Фото: Sai Abhinivesh Burla Pexels
1 Червня 2021, 11:22
читать на русском

Верховна Рада на засіданні 1 червня ухвалила у другому читанні Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" (№ 2051-1).

Як повідомляє пресслужба парламенту, закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Законом забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надтонких пластикових пакетів;
  • тонких пластикових пакетів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.

Ця заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим законом вимогам, підлягають вилученню з обігу.

Законом забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Також визначено відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів у вигляді штрафів та порядок їх накладення. Розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення стягуватиметься штраф від 3400 до 8500 гривень.

Документ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім окремих його положень.

Нагадаємо, щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час, як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. Всього близько 6% від їх загального числа пізніше були направлені на перероблення.

Читайте також