Росія може атакувати південь України через нестачу води у Криму - Кравчук

Крим хочуть перетворити на військову базу
Головне
Росія може атакувати південь України через нестачу води у Криму - Кравчук
Леонід Кравчук Фото: Фейсбук-сторінка політика
18 Березня 2021, 11:03
читать на русском

За ситуацію з водою в Криму, відповідно міжнародного права, несе відповідальність окупант.

Про це заявив в інтерв’ю "Радіо Свобода" перший президент України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, який раніше допускав можливість подачі води на півострів з боку України.

Зараз я бачу, що Крим хочуть перетворити на військову базу і вже введений Крим в систему Російської Федерації, став одним з округів, то тепер за все несе відповідальність Росія. І Україна просто так поставляти воду в Крим не буде, тому що ми не знаємо, кому ця вода піде – громадянам на полив, чи військовим заводам, чи ще комусь. За все несе відповідальність Росія, – сказав він.

Читайте також

Кравчук допускає, що питання води у Криму буде загострюватися і надалі, та не виключає, що Росія робитиме спроби отримання води з материкової України шляхом атак.

Я думаю, що питання води для Криму буде загострюватися, я думаю, що це буде один з поштовхів для Росії пробити дорогу звідти до України. Херсон, Маріуполь – цю частину вони хочуть якось пробити до Криму, щоб забезпечити Крим водою. Оце буде одна з причин більших атак чи більших агресивних кроків Росії. Це можливо. Але примусити у такий спосіб Україну постачати воду - нічого не вийде, – заявив він.

Раніше Кравчук стверджував, що воду в анексований Крим "можна дати в разі гуманітарної катастрофи".


Контекст. Сім років тому, 16 березня 2014 року, в Криму пройшов так званий "референдум", за підсумками якого РФ незаконно окупувала півострів.

Сьомий рік поспіль територія залишається під окупацією, Росія продовжує репресії проти кримчан та нарощує свою військову присутність у регіоні.

Президент України Володимир Зеленський повідомив про стратегію деокупації та реінтеграції півострова.

З 2020 року мешканці окупованого Криму відчувають гострий дефіцит води у зв'язку з перекриттям Україною Північно-Кримського каналу, сильною посухою і великими водовтратами в мережах.

Раніше окупаційна влада Криму заявила, що півострів технічно не готовий до можливого прийняття води Північно-Кримським каналом з України.

Постійний представник президента України в Автономній республіці Крим Антон Кориневич виступив проти подачі води на півострів до його деокупації.

1