Росія незаконно обмежила користування Північним морським шляхом - експерт

В Азовському та Чорному морях Росія також ввела дозвільний порядок проходу суден
Ексклюзив
Росія незаконно обмежила користування Північним морським шляхом - експерт
Вантажне судно (фото: Pexels)
9 Червня 2021, 12:38
читать на русском

Росія незаконно обмежила користування Північним морським шляхом, запровадивши з вересня 2020 року дозвільний порядок проходу суден, а також в Азовському та Чорному морях.

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів експерт з морського права Богдан Устименко.

За його словами, бажаючи розширити свою сировинну базу, Китай також вкладає десятки мільярдів доларів в розвиток інфраструктури в Арктичному регіоні. Тому Москва віддає тут Китаю певні преференції, тоді як Японія і Південна Корея та інші азійські країни будуть обмежені в своїх правах, зокрема, в праві користування Північним морським шляхом.

Фактично, Росія вже обмежила користування Північним морським шляхом, запровадивши з вересня 2020 року дозвільний порядок проходу суден. Такі ж дії ми можемо спостерігати в Азовському, а також, частково, в Чорному морі, - розповідає директор Інституту морського права.

Устименко запевнив, що подібні обмеження є незаконними, бо вони прямо суперечать Конвенції ООН з морського права.

Росія може вводити будь-які тимчасові обмеження тільки в своєму територіальному морі, тоді як все, що знаходиться за його межами, має бути вільним для судноплавства. Це - базовий принцип, вироблений людством, враховуючи, що 90% вантажопотоку здійснюється морським транспортом. Ті ж Японія або Південна Корея можуть перевозити свої товари по Північному морському шляху майже вдвічі швидше, ніж, припустимо, через Суецький канал, - зазначає він.

Нагадаємо, що Росія постійно провокує Україну в Чорному та Азовському морях та намагається довести свою перевагу там. Свою стратегію держава-агресор намагається замаскувати під нібито навчання.

Читайте також

1