Росія почала захоплення Криму після Харківських угод - розвідка

Вона підживлювала проросійські настрої місцевого населення
Важливо
Росія почала захоплення Криму після Харківських угод - розвідка
Російські війська в Криму (Фото: Радіо Свобода)
22 Лютого 2021, 16:18
читать на русском

Росія почала захоплювати Крим ще від 2004 року, а активні дії почала проводити із залученням військових після підписання "Харківських угод" у квітні 2010 року.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За словами представника Головного розвідувального управління Міноборони України Вадима Скібіцького, Росія почала посилювати ідеологічний фронт у Криму ще у 2004 році. Вона усіляко тоді підживлювала проросійські настрої місцевого населення.

Росія почала впроваджувати такий елемент, як "м’яка сила". Саме тоді на території Криму з’явилось дуже багато об’єднань, організацій, політичних партій, які несли російську ідеологію – "русский мир" на територію Криму, і, відповідно, це впливало й на місцеве населення, - розповів він.

А 21 квітня 2010 року у Харкові президенти Росії Дмитро Медведєв і України Віктор Янукович підписали угоду про базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі до 2042 року.

Після "харківських угод" Росія починає приховано привозити модернізовану або відремонтовану техніку на територію Криму, щоб посилити свої військові угруповання, - заявив Скібіцький.

Читайте також

Він також підкреслює, що ще у 2013 році Росія й Білорусь проводили навчання за легендою про наведення ними ладу на території сусідньої держави у випадку, коли там безлад, захоплення влади і діють незаконні збройні формування.

У 2014 році на Донбасі російські війська діяли за відпрацьованим тоді сценарієм, - підкреслив Скібіцький.

Після навчань "Захід-2013" частина російських Збройних сил не повернулася до пунктів постійної дислокації. 37 тисяч військових залишилися біля кордонів України і використовувалися під час окупації Кримського півострова.

Нагадаємо, що країна-агресор у 2014 році захопила стратегічні об'єкти півострова і військові частини ЗСУ, що поклало початок окупації Криму Росією.

1