Росія відвела не всю військову техніку: залишились війська під Воронежем

Деяка загроза введення російських регулярних військ на Донбас зберігається
Важливо
Росія відвела не всю військову техніку: залишились війська під Воронежем
Російські війська під Воронежем (Фото: Реаліст)
23 Квітня 2021, 16:12
читать на русском

Росія від українських кордонів та з Криму відвела не всю військову техніку. У польовому таборі Погоново під Воронежем залишили військову техніку 41-ї армії ЗС РФ разом з частинами, які постійно базуються біля кордону та на півострові.

Про це повідомила група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

За наказом міністра оборони Росії Сергія Шойгу, до 1 травня до місць дислокації мають повернутися особовий склад 58-ї армії (базується на Північному Кавказі), 41-ї армії Центрального військового округу, а також 7-ї, 98-ї та 76-ї десантних дивізій. Але військова техніка 41-ї армії, яка розташована під Воронежем неподалік кордону з Україною, залишається.

За його словами, техніка там залишиться щонайменше до вересня. Оскільки ще відбудуться військові навчання Захід-2021. Втім, при необхідності особовий склад 41-ї армії можуть перекинути назад до табору протягом кількох днів. Для повернення до місць постійної дислокації відведено менш як 10 днів. Хоч війська та техніку до українських кордонів та в Крим перекидали майже місяць.

У поєднанні з частинами, які постійно базуються біля кордону України і в Криму, це означає, що деяка загроза введення російських регулярних військ на Донбас або підконтрольну територію України зберігається, хоча останнє потребує нового перекидання військ, - зазначили розслідувачі.

Читайте також

Як нагадали СІТ, у травні 2014 року також заявляли про відведення військ від кордону України, але тоді відвели не всі сили. А в липні того ж року вони обстрілювали українські сили через кордон. В серпні - з підкріпленням увійшли на Донбас.


Контекст. 22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив згорнути війська поряд з українським кордоном. Війська відправлять у місця постійних дислокацій, оскільки відомство завершило "раптову перевірку військ Південного і Західного військових округів".

Водночас президент Володимир Зеленський вважає, що зменшення чисельності російських військ на українському кордоні пропорційно знижує напругу, але Україна завжди залишається напоготові.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією.

1