Росія значно збільшила концентрацію військової техніки та винищувачів у Криму - фото

Супутникові знімки свідчать про посилену мілітаризацію Росією окупованого Криму
Головне
Росія значно збільшила концентрацію військової техніки та винищувачів у Криму - фото
Концентрація винищувачів у Криму Фото: The Wall Street Journal
21 Квітня 2021, 10:34
читать на русском

Росія стягнула до окупованого Криму значне угруповання військ - кілька кораблів, які зазвичай не входять до складу Чорноморського флоту РФ, винищувачі та розмістила на сході півострова військовий табір.

Як пише The Wall Street Journal, супутникові знімки засвідчують, що Росія значно збільшила концентрацію винищувачів Су-30 у квітні. Оскільки ще у березні літаків на злітно-посадковій смузі на авіабазі в Криму не було.

За даними видання, інші російські військові підрозділи на Кримському півострові включають повітряно-десантні війська, мотострілецькі та броньовані підрозділи, штурмові вертольоти, димогенератори, розвідувальні безпілотники, глушильне обладнання та військовий госпіталь.

Вони належним чином розгорнули різні елементи повітряних сил, які були б необхідні для встановлення повітряної переваги над полем бою і безпосередньої підтримки сухопутних військ, - прокоментував дії РФ  генерал ВПС США у відставці Філіп Брідлов, який працював найвищим військовим командувачем НАТО, коли російські війська захопили та почали захоплювати міста на Сході України у 2014 році.

Читайте також

Нагадаємо, 22 квітня стало відомо, що Росія ввела обмеження на польоти в окремих районах Криму і Чорного моря з 20 по 24 квітня, пояснивши це небезпекою для літаків, що проводять начебто навчальні польоти.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба в коментарі The Wall Street Journal заявив, що вже через кілька тижнів російські війська "наблизяться до бойової готовності, достатньої, щоб провести військову ескалацію".

За нашими оцінками, на той час сукупна чисельність їхніх сил досягне понад 120 тис. військовослужбовців. Ми не знаємо, чи вирішить Путін атакувати, але він, безумовно, буде готовий до цього, — заявив Кулеба.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

15 квітня Росія закрила частину акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для іноземних військових кораблів і державних суден інших країн, мотивуючи рішення військовими навчаннями. Акваторія буде закрита до жовтня 2021 року.

США глибоко стурбовані рішенням Росії закрити частину акваторій Чорного моря і назвали такий вчинок "неспровокованою ескалацією".

У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією