Садять у клітки, не дають спати і катують струмом: у омбудсмена розповіли, як утримують українців в російських тюрмах

Ув`язнених часто б`ють, погрожують убивством і не надають медичну допомогу
Важливо
Садять у клітки, не дають спати і катують струмом: у омбудсмена розповіли, як утримують українців в російських тюрмах
В`язниця (Фото: Flicr)
11 Травня 2021, 14:35
читать на русском

Російська Федерація продовжує позбавляти будь-яких прав незаконно утримуваних громадян України, зокрема за їхню проукраїнську позицію.

Про це в інтерв`ю УНІАН розповів представник Уповноваженого з додержання прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони та процесуальних прав В’ячеслав Петльований.

Чиновник зокрема розповів, що Росія й надалі незаконно утримує кримських татар в СІЗО та УВП, які розташовані в окупованому Криму та на території РФ, в нелюдських умовах, без медичної допомоги, а в період пандемії COVID-19 – без засобів індивідуального захисту. Крім того, кримчан незаконно етапують на територію РФ для відбування покарання.

За словами представника омбудсмена, станом на 1 травня 2021 року РФ за політичними мотивами переслідує 133 громадян України (в тому числі 94 кримських татар). З них 114 осіб незаконно утримуються в місцях несвободи на території РФ та окупованого Криму. Їм не надають належної медичної допомоги.

Стан здоров’я українського політв’язня Олега Приходька критично погіршився внаслідок відсутності медичної допомоги. Він має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, а також глибоке стійке двостороннє порушення слуху та зору. Йому не надається відповідна медична допомога, що несе для його життя та здоров’я небезпеку,- навів приклад Петльований.

Представник омбудсмена розповів, що колишній політв’язень Олександр Шумков згадував, як російські силовики його систематично били та катували струмом, застосовували фізичну силу та погрожували вбивством. Ще один колишній політв’язень Микола Карпюк, розповідав, що українських політв’язнів в Росії саджають в клітки, ставлять на коліна, не дають спати довгий проміжок часу. Працівники ФСБ застосовують до них навіть психотропні засоби.

Читайте також

Нещодавно журналіст Владислав Єсипенко, якого незаконно затримали в Криму, заявив, що 10 березня 2021 року невідомі люди в масках насильно посадили його в автомобіль без розпізнавальних знаків і протягом двох днів незаконно утримували в підвальному приміщенні в Балаклавському районі Севастополя, яке не є офіційним місцем утримання під вартою. За словами Єсипенка, йому надягали на голову пакет і позбавляли можливості дихати, до різних частин тіла підключали електричний струм, жорстоко били, погрожували вбивством через повішення в камері, щоб домогтися визнання провини. Як потім з’ясувалося,  цими "невідомими" виявилися працівники ФСБ.

Нагадаємо, підконтрольні збройні формування в ОРДЛО передали Україні списки для обміну полоненими із запізненням на пів року.

1