СБУ обшукала Верховну Раду, Кабмін та РНБО у справі про ратифікацію Харківських угод

Крім того, обшуки відбулися також у Міністерстві зовнішніх справ
Головне
СБУ обшукала Верховну Раду, Кабмін та РНБО у справі про ратифікацію Харківських угод
Кабмін фото: kmu.gov.ua
16 Березня 2021, 17:40
читать на русском

СБУ обшукала адміністративні будівлі органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації так званих Харківських угод.

Про це повідомила СБУ у своєму телеграм-каналі.

Слідчі дії проводились для встановлення обставин, які підлягають документуванню у кримінальному провадженні, - зазначили у повідомленні.

Серед іншого, обшуки проводилися у:

  • Верховній Раді України, зокрема її комітетах
  • Головному науково-експертному управлінні ВРУ
  • Раді національної безпеки і оборони України
  • Міністерстві закордонних справ України
  • Кабінеті Міністрів України спільно з Державним бюро розслідувань

Читайте також

Під час обшуків знайдено документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави, ще до підписання Харківських угод, усвідомлювало їх наслідки, зокрема, щодо збільшення кількості військових формувань та спецслужб Російської Федерації, які надалі брали участь в анексії Криму та завдання шкоди економічним інтересам України.


Контекст. 11 березня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що РНБО вважає доцільним притягнути до відповідальності 236 депутатів, які голосували за ратифікацію Харківських угод. Він зазначив, що за Харківські угоди "голосувало багато цікавих персонажів, які продовжують залишатися у політиці". Серед інших Данілов назвав прізвище ексспікера Ради Володимира Литвина.

12 березня Служба безпеки України розпочала досудове розслідування за фактом державної зради у період від 2008 по 2010 роки. Кримінальне провадження відкрили щодо службових осіб органів державної влади щодо підписання та ратифікації Верховною Радою у 2010 році Харківських угод.