СБУ викрила посадовців Держгеокадастру на розкраданні держземель - відео

Правоохоронці провели понад 40 обшуків у шести областях у підрозділах Держгеокадастру
СБУ викрила посадовців Держгеокадастру на розкраданні держземель - відео
Служба безпеки України, СБУ (фото: ssu.gov.ua)
23 Квітня 2021, 17:34
читать на русском

Служба безпеки України викрила посадовців Держгеокадастру на розкраданні десятків тисяч гектарів державних земель.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Співробітники СБУ заблокували низку корупційних механізмів, організованих топпосадовцями Держгеокадастру. Організатори однієї з оборудок діяли через систему документообігу установи, а за іншою схемою чиновники вивели понад 20 тис. га земельних ділянок із держвласності. Діяли підозрювані за двома "схемами".

Схема №1

За "першою схемою" посадовці підроблювали інформацію, яка обробляється в автоматизованій системі управління документами "ДокПроф 3". Через такі дії регіональні управління Держгеокадастру не могли розпоряджатися земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

Підозрювані також змінювали цільове призначення землі, передавали її у власність інших осіб без жодних процедур – просто змінюючи документи в системі.

Задля забезпечення роботи "схеми", фігуранти організували низку бек-офісів, які фактично являли собою "приватні аналоги" регіональних підрозділів Держгеокадастру.

Схема №2

"Друга схема" була організована для роботи із "елітними" земельними ділянками, виключно у Запорізькій та Донецькій областях.

Посадовці оформлювали вільні ділянки землі на підставних осіб, частина з яких навіть не знала про оборудку. При цьому значно перевищувалися обсяги дозволених квот, коли в одні руки передавалося понад дві тисячі га.

Як з'ясували співробітники СБУ, за цією схемою у власність підставних осіб переоформлено земельні ділянки загальною площею понад 20 тисяч гектарів.

Правоохоронці провели понад 40 обшуків у шести областях у підрозділах Держгеокадастру, офісних приміщеннях учасників оборудки та за місцями їх проживання.

У ході слідчих дій СБУ вилучила:

  • накази за 2021 рік, на підставі яких передано землі за межами населених пунктів, зокрема, документи бухгалтерської звітності;
  • журнали реєстрації, факсиміле, печатки підприємств, договори;
  • електронні ключі доступу до інформаційних систем Держгеокадастру;
  • чорнові записи щодо незаконного виділення земельних ділянок;
  • мобільні телефони, де зберігається інформація про реалізацію протиправної схеми відведення земельних ділянок.

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила корупційну схему керівництва Головного управління Держгеокадастру Закарпаття, зокрема розкрадання державних земель.

Читайте також