Шмигаль: вакцини від COVID-19 Україна отримуватиме двома шляхами

Затримка із постачанням вакцин істотно не вплине на вакцинальну кампанію
Важливо
Шмигаль: вакцини від COVID-19 Україна отримуватиме двома шляхами
Денис Шмигаль у Верховній Раді. Фото: УНІАН
19 Лютого 2021, 11:21
читать на русском

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль упевнений, що затримка із постачанням вакцин від COVID-19 істотно не вплине на вакцинальну кампанію.

Про це він заявив під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

За його словами, Україна отримуватиме вакцини від коронавірусу двома шляхами: через механізм глобального доступу COVAX та шляхом прямих закупівель.

Ми все ще розраховуємо на перші партії в лютому. Вакцини від коронавірусу Україна отримуватиме двома шляхами: через глобальну ініціативу COVAX, в рамках якої Україна може безоплатно або за заниженої ціною отримати від 8 до 16 млн доз - фактично, для 8 млн людей, - сказав Шмигаль.

Читайте також

Він нагадав, що до початку березня до України надійдуть перші партії вакцини BioNTech/Pfizer в кількості 117 тисяч доз. Також очікується, що у першому півріччі 2021 року Україна отримає від 2,2 до 3,7 млн доз від компанії AstraZeneca/Oxford.

Другий шлях отримання вакцини - через прямі закупівлі у компаній-виробників за рахунок коштів держбюджету, міжнародних донорів, кредитних коштів та програми Світового банку і ЄБРР. Інші джерела також розглядаються, - сказав Шмигаль.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україна втрачає довіру виробників вакцин через спроби зриву вакцинації у країні. Він пояснив, що, вакцинація в Україні не розпочалась 15 лютого через "технічні проблеми логістичного характеру".

Також очільника МОЗ можуть відправити у відставку, якщо до кінця тижня в Україні не розпочнеться обіцяна урядом вакцинація від коронавірусу.

Читайте також наш матеріал: "Де вакцина: чому Степанов провалив вакцинацію від коронавірусу"