Сім років тому силовики "Беркут" жорстоко побили студентів на Майдані

На Майдані Незалежності перебувало до 400 протестувальників
Головне
Сім років тому силовики "Беркут" жорстоко побили студентів на Майдані
Силовики “Беркут” побили мітингувальників (фото: УНІАН)
30 Листопада 2020, 09:44
читать на русском

Сім років тому у ніч з 29 на 30 листопада, у Києві, на Майдані Незалежності, спецпідрозділ "Беркут" розігнав студентів, які протестували проти рішення уряду зупинити підготовку до Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

На Майдані Незалежності тоді перебувало до 400 протестувальників. О 4 годині ранку силова спецоперація під маскуванням почала ніби-то завозити елементи новорічної ялинки. В результаті, поки активісти спали і грілись біля багаття, загони міліції жорстоко побили студентів, які приїхали із різних областей України. Тоді бійці "Беркуту" почали витісняли людей з-під монумента Незалежності, б’ючи їх кийками та ногами, і гналися за беззбройними жертвами.

Читайте також

Внаслідок дій "Беркуту" постраждали щонайменше 79 осіб. Проти учасників мітингу відкрили два кримінальних провадження – за статтями "спротив представникам влади" і "хуліганство". А силовиків, які здійснювали напади, і тодішню владу так ніхто і не покарав по цей час.

Побиття студентів викликало обурення серед суспільства, і наступного дня, 30 листопада 2013 року, на Майдан почали виходити люди на мітинг.

Нагадаємо, що Євромайдан розпочався 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада.

1