"Слуга народу" ініціює позачергове засідання Ради через протести під ОП

До участі в сесії планують залучити силовиків
Головне
"Слуга народу" ініціює позачергове засідання Ради через протести під ОП
Акція у підтримку Стерненка під Офісом президента Фото: Парламент.UA
22 Березня 2021, 07:24
читать на русском

У фракції "Слуга народу" оприлюднили заяву щодо подій під Офісом президента увечері 20 березня під час акції на підтримку активіста Сергія Стерненка.

Відповідну заяву оприлюднили на сторінці партії "Слуга народу".

Фракція "Слуга Народу" завжди принципово підтримувала право громадян на мирний протест як один із головних проявів демократії. Водночас ми категорично не сприймаємо спроби підмінити цивілізоване вираження незгоди з діями влади насильством, вандалізмом, наругою над символами нашої держави, - йдеться у заяві.

"Слуги" вимагають від правоохоронних органів негайно дати юридичну оцінку подіям, що відбувалися під Офісом президента, визначити міру провини тих або інших учасників за матеріальну шкоду, заподіяну державному майну, і домогтися відповідальності за ці дії, включаючи компенсацію збитку.

Також "слуги" хочуть, аби силовики уважно вивчили відеоматеріали і визначили, чи не були ці насильство і вандалізм реалізацією замовлення з боку тих або інших політичних сил і фігур, про що може свідчити участь у цій акції афілійованих з цими силами і фігурами осіб.

Окремо вимагаємо кваліфікувати участь у вчорашній акції народних депутатів, чия відповідальність перед громадянами і законом незрівнянно вище, - підкреслили у партії. - Ми ініціюємо проведення позачергового засідання в найкоротший термін за участю силовиків і ухвалення постанови з оцінками даної події, із завданнями конкретним міністрам тощо.

Про дату позачергового засідання Ради поки що невідомо.


Контекст. 20 березня під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у Києві відбулася чергова акція протесту у підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Протестувальники побили вікна та двері будівлі ОП, закинули усередину димову шашку та фаєри.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відреагував на суботню акцію протесту під будівлею Офісу президента. За його словами, "план провокаторів по кровопролиттю в центрі Києва був зірваний".Геращенко назвав акцію протесту "вакханалією брутального, замовного насильства".

Читайте також

Під час акції поліція затримала одного з учасників Владислава Сорда (Стафійчука), ветерана 93 ОМБР. Біля Печерського відділку поліції, де його утримували, сталися сутички між правоохоронцями та прихильниками Стерненка.

Друг Стерненка Роман Ратушний заявив, що Стафійчук був "мирним учасником акції" під ОП. Також він запевняє, що учасники акції біля Офісу президента не планували бити вікна будівлі, а зробили це "поліцейські провокатори".

За попередніми експертними оцінками, пошкодження будівлі Офісу президента оцінюються приблизно у два мільйони гривень.

1