"Слугам" - 100 мільйонів, а "Голосу" - нуль: партіям в Раді перерахували фінансування

Кошти з державного бюджету отримали чотири парламентські партії
Важливо
"Слугам" - 100 мільйонів, а "Голосу" - нуль: партіям в Раді перерахували фінансування
Гроші (Фото: сторінка НБУ у Фейсбук)
16 Квітня 2021, 17:39
читать на русском

Національне агентство з питань запобігання корупції перерахувало державне фінансування чотирьом парламентським партіям.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

НАЗК забезпечило перерахування політичним партіям коштів, виділених із державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності за ІІ квартал 2021 року, - ідеться в повідомленні.

Державне фінансування отримали чотири парламентські партії:

  • "Слуга народу" - 86,4 млн грн;
  • "Опозиційна платформа - За життя" - 26,15 млн грн;
  • "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" - 16,39 млн грн;
  • "Європейська солідарність" - 24,94 млн грн (з них 8,71 млн грн - за дотримання передбаченого законодавством ґендерного принципу).

Загальна сума перерахованих коштів - 153,73 млн грн.

У НАЗК також зазначили, що перерахування державного фінансування партії "Голос" не здійснено у зв’язку із зупиненням державного фінансування на підставі відповідного наказу НАЗК від 23 грудня 2020 року.

У відомстві нагадали, що партія "Голос" звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва. У позові партія просила скасувати наказ, яким було зупинено державне фінансування, та визнати протиправними складення НАЗК акту та висновку за результатами аналізу звіту партії.

Читайте також

27 січня ОАСК виніс ухвалу, якою відмовив партії "Голос" у забезпеченні позову. Проте 5 лютого своєю ухвалою ОАСК задовольнив повторну заяву партії з аналогічними вимогами без зміни правових підстав та вжив заходи забезпечення, чим зупинив дію наказу.

НАЗК заявляє, що оскаржить рішення суду до апеляційної інстанції.


Контекст. На фінансування діяльності політичних партій, які пройшли до парламенту, у 2021 році з бюджету виділять 697 мільйонів гривень. Майже половину коштів усього бюджету держфінансування партій (49,6%) отримає “Слуга народу”. Впродовж 2021 року партія має щоквартально отримати чотирма рівними частками 345,8 млн грн.

1