Стало відомо, які області отримають вакцину від коронавірусу першими

Логістика доставлення вакцин по Україні відпрацьована, запевнили у МОЗ
Головне
Стало відомо, які області отримають  вакцину від коронавірусу першими
Вакцина (фото: Shutterstock)
21 Лютого 2021, 06:58
читать на русском

Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька та м. Київ будуть першими регіонами, які отримають вакцину від Covid-19.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Головний санлікар зазначив, що організаційно Україна готова до прибуття будь-якого типу та кількості вакцин.

Ляшко розповів, що спільно з регіональними координаторами провели нараду щодо узгодження останніх штрихів внутрішньообласної логістики. Також провели окремий селектор з обласними складами щодо особливостей обліку та відпуску імунобіологічних препаратів.

Маємо чіткий план, який дозволяє відразу після прибуття вакцини розвозити її до обласних складів 11 машинами одночасно: 7 областей (Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька та м. Київ) отримають вакцину в день розвезення, інші - наступного дня, - розповів Ляшко (досьє Віктора Ляшка).

Сьогодні ж Ляшко відвідає Чернігівську область, щоб наочно переконатись у готовності складу, мобільної бригади та лікарні, працівників якої будуть вакцинувати першими.

Мобільні бригади вже знають, яка кількість вакцин, у який заклад охорони здоров'я їм потрібна буде для проведення щеплення всіх охочих у даній лікарні, запевнив санлікар.

Оскільки медичні працівники будуть залучені протягом усієї вакцинальної кампанії, то Національна служба здоров’я України (НСЗУ) буде укладати договори із чітко визначеними медзакладами, які відповідають всім вимогам для проведення вакцинації від COVID-19, та сплачуватиме їм за надані послуги.  Це передбачено у Програмі медичних гарантій на 2021 рік в окремому пакеті вакцинації від COVID-19, - повідомив також Ляшко.

У перший місяць для забезпечення готовності до проведення вакцинації роботи НСЗУ виплачуватиме 8 тисяч грн на одну мобільну команду медиків. Далі медичний заклад отримуватиме доплату за фактичну кількість провакцинованих осіб – 25 грн за першу дозу введеної вакцини і 60 грн за другу.

Дані про вакцинацію будуть вноситися до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ оплачуватиме фактично надані послуги.

Читайте також

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україна втрачає довіру виробників вакцин через спроби зриву вакцинації у країні. Він пояснив, що, вакцинація в Україні не розпочалась 15 лютого через "технічні проблеми логістичного характеру".

Також очільника МОЗ можуть відправити у відставку, якщо до кінця тижня в Україні не розпочнеться обіцяна урядом вакцинація від коронавірусу. 19 лютого Міністр охорони здоров'я Максим Степанов вночі полетів до Індії за вакцинами від коронавірусу, але поки що вакцини до України не приїхали.

Читайте також наш матеріал: "Де вакцина: чому Степанов провалив вакцинацію від коронавірусу"

1