Стерненка визнали винним за двома статтями

Активісту дали 3 роки позбавлення волі із заміною на 1 рік умовно
Головне
Стерненка визнали винним за двома статтями
Сергій Стерненко (фото: УНІАН)
31 Травня 2021, 16:44
читать на русском

Одеський апеляційний суд 31 травня розглядав справу активіста Сергія Стерненка та Руслана Демчука у справі про "300 гривень" (розбій), зберіганні зброї та нібито викраденні та катуванні у 2015 році місцевого депутата Сергія Щербича.

Суд на засіданні у понеділок, 31 травня, виправдав Стерненка (досьє Сергія Стерненка) за статтею 187 "про 300 грн".

Втім, активіста визнали винним за статтею 263 (зберігання зброї та незаконне поводження) та статтею 146 (викрадення людини). За останньою статтею справу закрили через строки давності що минули.

За статей 263 Стерненка визнано винним і дають 3 роки позбавлення волі із заміною на 1 рік умовно.

Стерненко зазначив, що це судимість за 1 патрон.

За ч. 1 ст. 263 ККУ мене також визнають винним. Тобто стартовий шумовий пістолет суд вважає вогнепальною зброєю. Покарання за даною статтею передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, - написав Стерненко у Telegram.

Стерненко уточнив, що частину 1 статті 263 лишили не за стартовий пістолет, а за один патрон 5.45. Але суд все ж визнав, що стартовий пістолет є стартовим, а не вогнепальною зброєю.

Апеляційний суд стверджував, що Щербича дійсно викрадали і катували, оскільки це доводять експертизи і тілесні ушкодження.


Контекст. 23 лютого суд в Одесі призначив активісту Сергію Стерненку 7 років та 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Після вироку адвокати юридичної компанії "Міллер" подали заяву про застосування заходів безпеки щодо активіста Сергія Стерненка.

Із зали суду Стерненко зателефонував, за його словами, президентові Зеленському. У слухавку він подякував гарантові за вирок, на іншому кінці зв’язок майже одразу ж обірвався. Після чого Стерненко розповів, що особисто зустрічався з президентом і той обіцяв йому посаду.

Своєю чергою прессекретарка Зеленського Юлія Мендель у коментарях кільком виданням заявила, що Зеленський не отримував дзвінка від Стерненка з зали суду, а також не втручався у розслідування та нічого не пропонував активістові. Проте адвокат Стерненка Масі Наєм звинуватив Мендель у брехні та підкреслив, що пропозиція посади відбувалась при свідках.

Стерненко написав листа, у якому запевнив, що перебуває в одеському СІЗО і попросив усіх боротись до кінця та не мовчати. Також активіст не звертатиметься з проханням про помилування до Зеленського.

Читайте також

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що президент України Володимир Зеленський дізнався про вирок активісту Сергію Стерненку після засідання суду - із повідомлень у засобах масової інформації.

Своєю чергою, політолог Ігор Чаленко вважає, що у вищих ешелонах влади та правоохоронних органах очікували саме на таке рішення щодо Стерненка, яке оприлюднили в суді.

9 квітня Одеський апеляційний суд ухвалив рішення відпустити активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука під домашній арешт.

Читайте також наш матеріалРозплата буде та час палити суди: соцмережі вибухнули після вироку Стерненку

Читайте також