Світло здорожчає так же стрімко, як раніше подорожчав газ - експерти

Фахівці прогнозують зростання вартості електроенергії від трьох до десяти разів
Ексклюзив
Світло здорожчає так же стрімко, як раніше подорожчав газ - експерти
(Фото: УНІАН)
28 Травня 2021, 12:23
читать на русском

Ціну на електроенергію, може спіткати доля вартості газу, пише у своєму тексті Парламент.UA та аналізує ціни на світло за попередні роки.

До січня 2021 року діяв пільговий тариф за використання менше ніж 100 кВт/год. У 2014 році за таким тарифом українці платили менш як 31 копійка, а ті, хто споживав вже понад 100 кВт/год - трохи більше ніж 41 копійку. Наступні два роки вартість електроенергії зростала і з рештою у 2017 році 100 кВт/год ставали у 90 копійок, а більше - у 1,68 грн. Така вартість світла лишалася незмінною до початку цього року, допоки Кабмін не вирішив скасувати пільговий тариф, і відтепер кожен кВт/год обходиться у 1,68.

І тепер ціни на світло тільки зростатимуть і надалі, відзначили експерти. Зокрема директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко порівняв ринок газу та електроенергії та пояснив, що через економічно необґрунтовані тарифи Україна може зіткнутися з енергетичною кризою.

На ринку газу ми пройшли те саме. Спочатку тарифи були низькі, а потім "пружина" зірвалася, і тарифи зросли вдесятеро. Те саме буде і з електроенергією: чим більше стримувати тарифи, тим сильнішим буде удар по населенню.

Закони економіки не обдуриш. Можна не підвищувати ціни, такий варіант існує. Їх можна стримувати, але тоді потрібно прямо сказати, що у нас виникнуть серйозні ризики по інфраструктурі, дефіцит електроенергії в зимовий період, ризики віялових відключень, - відзначив Володимир Омельченко.

А експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук спрогнозував зростання вартості світла у три рази за наступні кілька років.

Ціна буде коливатись, як і казав Бойко, якого звільнили з Міненерго, від 2,5 до 4 гривень. І це тільки поки що, далі вона буде ще збільшуватися. Думаю десь 2025 року дійдуть параметри до 6 гривень за кіловат. Тож доведеться рухатися у бік підвищення цін, - відзначив Юрій Корольчук.

Читайте також

Нагадаємо, наприкінці квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що до 30 червня 2021 року ціна на електроенергію для населення становитиме 1,68 грн за кВт/год.

Своєю чергою Міністерство енергетики підрахувало, що ринкова ціна електроенергії для населення має зрости до 2,6 – 4,0 грн залежно від регіону України.

Чому електроенергія дорожчає читайте у нашому матеріалі тут.

1