Таджикистан та Киргизстан заявили про припинення конфлікту

Країни відведуть військових і бойову техніку до місць постійної дислокації
Важливо
Таджикистан та Киргизстан заявили про припинення конфлікту
Солдат на кордоні Фото: GETTY IMAGES
30 Квітня 2021, 08:00
читать на русском

Киргизстан і Таджикистан виступили зі спільною заявою щодо припинення збройного конфлікту.

Інформаційне агентство Таджикистану АМІТІ "Ховар" повідомляє, що створені за ініціативою урядів Республіки Таджикистан і Киргизької Республіки комісії з врегулювання збройного конфлікту на прикордонних районах РТ і КР, що сталося 29 квітня,  обговорили причини та наслідки інциденту.

Сторони прийшли до обопільної згоди припинити збройний конфлікт, відвести особовий склад і бойову техніку до місць постійної дислокації.

Країни також вирішили створити спільну робочу групу зі співробітників правоохоронних органів і співробітників виконавчої влади двох країн для повної реалізації намічених заходів і створення відповідних стабілізуючих умов для "плідної переговорного процесу в інтересах двох дружніх народів і держав".

Читайте також

Тим часом Інтерфакс з посиланням на киргизьке міністерство охорони здоров'я повідомляє, що число постраждалих в результаті перестрілки громадян Киргизстану до ранку п'ятниці досягло 134. Загинули 13 осіб, у тому числі 12-річна дівчинка.

Точне число жертв з Таджикистану невідоме, проте в МЗС країни повідомили, що серед постраждалих є жінки та двоє дітей.

Попри заяви про  домовленості щодо припинення вогню, минулої ночі очевидці на місцях повідомляли про перестрілки на кордоні Киргизстану та Таджикистану, про підпали і пожежі в селах Киргизстану та стягування військової техніки.

Нагадаємо, збройне зіткнення відбулося на киргизько-таджицькому кордоні 29 квітня. Сторони звинуватили одна одну в ескалації напруженості.

1