Таємні документи щодо проходу есмінця HMS Defender знайшли на автобусній зупинці у Великій Британії

Документи були позначені досить низьким рівнем секретності, окрім планів в Афганістані
Важливо
Таємні документи щодо проходу есмінця HMS Defender знайшли на автобусній зупинці у Великій Британії
Есмінець HMS Defender (Фото: Ben Mitchell / PA / ТАСС)
27 Червня 2021, 18:33
читать на русском

У Великій Британії на автобусній зупинці у Кенті знайшли втрачені таємні документи щодо підготовки проходу британського есмінця HMS Defender у Чорному морі біля окупованого Криму. В одному наборі документів обговорюється можлива реакція Росії на прохід корабля.

Про це повідомляє BBC.

Під дощем на мокрій купі за автобусною зупинкою у графстві Кент (місто не повідомляється) у вівторок, 22 червня, представник громадськості знайшов документ сукупністю 50 сторінок. Їх він передав журналістам, коли зрозумів, що вони таємні, але забажав залишитись анонімним.

У Міністерстві оборони заявили, що один з працівників минулого тижня повідомив про втрату конфіденційних захисних документів, додавши: "Було б недоречним коментувати далі". У зв'язку з цим уряд Великої Британії розпочав розслідування.

Зазначається, що частина таємних документів стосувалася плану мирного проходу британського есмінця HMS Defender біля берегів Криму. Планувалося заходження у територіальні води України, що їх Росія, яка окупувала півострів, називає своїми. Можливість такого проходу гарантується міжнародним морським правом.

Згідно з документами, британський корабель рухався неподалік окупованого Севастополя міжнародно встановленим маршрутом, зокрема за так званою схемою розподілу руху на морі.

Загалом знайдені документи стосувалися широкого кола військових питань та був з відносно низьким рівнем секретності. Втім, там були й доволі секретні плани ймовірної військової присутності країни в Афганістані після закінчення там операції НАТО під керівництвом США.

У Міноборони Великої Британії зазначили: "Як і очікувала б громадськість, Міністерство оборони ретельно планує свою діяльність".

Читайте також

Нагадаємо, опівдні 23 червня Росія заявила про порушення російського кордону британським есмінцем Defender біля мису Фіолент (Крим). З боку РФ була відкрита попереджувальна стрілянина з корабля та скинуто чотири осколкові бомби з літака.

У Міноборони РФ стверджують, що корабель був попередньо попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону РФ, але на борту не відреагували.

Пізніше Міністерство оборони Великобританії заявило, що британський есмінець HMS Defender пройшов через територіальні води України в Чорному морі відповідно до міжнародного права і по кораблю ніхто не стріляв.

Зауважимо, що незадовго до того як Міноборони повідомило про інцидент, начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов заявив на конференції з безпеки в Москві, що у російських кордонів "значно зросла" активність військово-морських сил НАТО, які спеціально провокують росіян.

Потім прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що есмінець HMS Defender законно перебував у міжнародних водах біля Кримського півострова.

Читайте також

1