Тегеран знав та брехав про авіакатастрофу МАУ - глава МЗС Ірану

Країна мовчала три дні
Важливо
Тегеран знав та брехав про авіакатастрофу МАУ - глава МЗС Ірану
Авіакатастрофа в Ірані (Фото: IRNA)
26 Квітня 2021, 17:23
читать на русском

Іран знав про збитий літак МАУ ("Міжнародних авіаліній України"), але приховував перші дні цей факт.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на запис з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавад Заріфом.

На аудіо міститься розмова Заріфа з іранським журналістом Саїдом Лейлазом, де міністр підкреслює, що озвучена ним інформація не для публікації.

Під час діалогу Заріф підтверджує, що його роль як представника Ірану на світовій арені сильно обмежена. За його словами, рішення приймаються верховним лідером або, часто, Корпусом вартових ісламської революції – військовою гілкою виконавчої влади Ірану.

Він заявив, що іранській військові знали про те, що збили український літак МАУ, але зізналися в цьому тільки через три дні.

До того ж після авіакатастрофи Іран скликав невеличке засідання Радбезу, на якому був присутнім Заріф. Він говорив, що світ потребує пояснень, натомість командири наказали йому опублікувати у Twitter, що інформація не відповідає дійсності.

Я сказав: Якщо в нього влучила ракета, повідомте нам, щоб ми побачили, як ми можемо це вирішити. Бог - мій свідок, вони відреагували на мене так, нібито я заперечував існування бога, - сказав Заріф.

Читайте також


Контекст. Вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

22 грудня організація цивільної авіації Ірану представила остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752.  Літак був збитий після вильоту з Тегерана зенітною ракетою через людську помилку.

30 грудня Іран заявив, що виплатить по 150 тисяч доларів сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ.

8 січня Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція закликали Іран терміново надати повне та всебічне пояснення катастрофи літака МАУ, який рівно рік тому був збитий в Тегерані.

1