Томас Кент росіянам: для добрих стосунків з сусідами танки не потрібні

Науковець радить росіянам відмовитися від агресивної зовнішньої політики
Ексклюзив
Томас Кент росіянам: для добрих стосунків з сусідами танки не потрібні
Танк Фото: Andrey Karpov з Pexels
15 Лютого 2021, 16:22
читать на русском

Для хороших відносин з іншими країнами зовсім не обов'язково вдиратися до них на танках, а відмова Росії від агресивної зовнішньої політики призвела би до зняття санкцій, що безумовно покращило б життя мешканців РФ.

Про це в інтерв'ю для Парламент.UA сказав колишній президент "Радіо Свобода", автор книги "Удар у відповідь": явні та приховані форми боротьби з російською дезінформацією" Томас Кент.

Однією з головних ідей, висунутих в книзі Кента, була теза про необхідність спілкування з населенням Росії безпосередньо, в обхід держави. Експерт визнає, що російська пропаганда досягла успіху в створенні антиамериканських настроїв і фобій, пов'язаних з самими термінами "демократія" або "Захід", проте не вважає ці страхи фатальними.

На думку автора книги про боротьбу російською дезінформацією, мешканці РФ можуть не любити Захід, але вони в будь-якому випадку турбуються про майбутнє своєї країни, а краще майбутнє для Росії - це демократичне майбутнє.

Якщо навіть слово "демократія" дискредитоване в очах деяких росіян, ми можемо використовувати більш конкретну мову і сказати, що бажали б для російських людей майбутнього, при якому кожен міг би говорити, що думає, не боячись потрапити до в'язниці; або збиратися разом з іншими без страху затримання; або жити в суспільстві без корупції, - сказав Кент.

Читайте також

За його словами, важливо, щоб росіяни розуміли: для хороших відносин з іншими країнами зовсім не обов'язково вдиратися в них на танках, на додаток, відмова від агресивної зовнішньої політики призвела би до зняття санкцій, що безумовно покращило б їхнє життя.

Для цього зовсім необов'язково говорити про демократію або переконувати людей, що Росія повинна бути схожою на США, - упевнений фахівець з російської пропаганди.

Томас Кент звертає увагу на результати останніх соцопитувань в Росії, з яких випливає, що росіян, які виступають за дружні відносини з західними країнами та одночасно виступають проти приєднання Донбасу або продовження російської військової операції в Сирії побільшало.

Російська пропаганда любить хизуватися силою російської зброї, і в цій частині ми можемо навіть погодитися з нею. Але саме тому, що Росія має потужне озброєння, для Сполучених Штатів немає жодного резону в тому, щоб вторгатися в Росію або намагатися її зруйнувати, як про це говорить своєму народу Кремль. Подібні страхи - це "вчорашній день", і Захід за ці роки далеко пішов від подібної політики. Згадаймо, що навіть після розпаду Радянського Союзу США не робили спроб вторгнення в Росію. Але взагалі мені здається, що ми перебільшуємо ступінь довіри людей російській пропаганді, - каже Кент.

Повний текст інтерв'ю Томаса Кента виданню Парламент.UA читайте на нашому сайті - Україна має що протиставити багатомільярдній російській пропаганді - Томас Кент 

Співавтори: Ксенія Кирилова