У Чорному морі стартують наймасштабніші американсько-українські навчання Sea Breeze-2021

У них візьмуть участь 32 країни з шести континентів
У Чорному морі стартують наймасштабніші американсько-українські навчання Sea Breeze-2021
USSRoss прибув для навчань до Одеси Фото: Exercise Sea Breeze / Twitter
28 Червня 2021, 14:47
читать на русском

Американсько-українські військово-морські навчання Sea Breeze 2021 стартують 28 червня в акваторії Чорного моря. У них візьме участь рекордна кількість країн, свою участь офіційно підтвердив також Шостий флот ВМС США, та триватимуть навчання до 10 липня.

Про це повідомила пресслужба військово-морського флоту США у Twitter.

У цьогорічних Sea Breeze візьмуть участь 32 країни з шести континентів, п`ять тисяч військових, 32 бойових кораблі, 40 літаків 18 команд спеціальних операцій та дайвінгу.

Під час навчань відпрацьовуватимуться бойові дії на морі, суходолі та в повітрі, а саме висадка десанту, протичовнова і протиповітряна боротьба.

Як повідомило видання "Думська", 27 червня до Одеського порту зайшов американський ракетний есмінець USS Ross DDG71 для участі в щорічних міжнародних навчаннях Sea Breeze. В акваторію Чорного моря корабель увійшов 26 червня близько 20:00, а до Одеси дійшов за 18 годин та рухався на швидкості 20 вузлів.

Довжина есмінця становить 153 м, ширина 21 м, осаду 9,3 м. Повна водотоннажність близько 9 тисяч тонн, максимальна швидкість - 32 вузли, екіпаж - 337 осіб.

На борту USS Ross DDG71 90 пускових установок системи "Іджіс", які можуть запускати крилаті ракети Tomahawk, ЗУР RIM-66 SM-2 "Стандарт-2", ПЛУР RUM-139 ASROC в різній комбінації.

Також корабель озброєний 127-мм артилерійською установкою Mark 45, двома 25-мм гарматами M242 Bushmaster і чотирма кулеметами Browning M2. На борту встановлені два триствольні торпедні апарати Mk.32 і два шестиствольних 20-мм автомата Phalanx CIWS. Корабель може приймати на борт вертоліт "Сікорський Сі Хоук".

У військово-морських силах Збройних сил України повідомили, що 28 червня відбулось офіційне відкриття щорічних військових навчань Sea Breeze у Чорному морі.

Зазначається, що захід проходив під керівництвом командувача Військово-Морських Сил ЗС України контрадмірала Олексія Неїжпапи. Темою цьогорічного багатонаціонального навчання є проведення міжнародної морської операції з безпеки в кризовому регіоні відповідно до стандартів НАТО задля підтримання миру та безпеки.

Цього року навчання є наймасштабнішими, про що свідчить рекордна кількість держав-учасниць, воно триватиме з 28 червня по 10 липня в місті Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших районах нашої країни.

Довідка: Sea Breeze – це багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Нагадаємо, що 11 травня військові моряки і курсанти Військової академії Одеси відпрацювали в Чорному морі висадку морського десанту й ведення морського бою з умовним противником.

1