У Києві догхантери масово труять собак: як врятувати чотирилапих

За добу лише до однієї зі столичних ветлікарень надійшли четверо псів у критичному стані
Важливо
У Києві догхантери масово труять собак: як врятувати чотирилапих
Собака Фото: Pexels
30 Березня 2021, 15:55
читать на русском

У Києві догхантери труять собак їжею з пігулками від туберкульозу всередині.

Про це йдеться у матеріалі "1+1".

На вулиці Золотоворітській, а також на вулицях Січових Стрільців, Гончара, Софійській площі днями догхантери розкидали їжу з медичним препаратом усередині. Саме після прогулянок цими вулицями песики у тяжкому стані потрапили до ветеринарної клініки! Вчора я вже поспілкувався з керівником відділення реанімації та інтенсивної терапії, куди потрапляли хвостаті, аби він розповів що ж це за речовина та які симптоми отруєння у тварин. Він повідомив, що цей препарат застосовують при лікуванні туберкульозу, - розповідає ветлікар у сюжеті.

Ветлікар додав, що помітити отруту неозброєним оком на вулиці, особливо в темну пору, практично неможливо. Доґхантери пхають  таблетки у м'ясо, ковбасу чи хліб. Тому домашнім собакам в жодному разі нічого не можна дозволяти їсти з землі, бо в домашніх умовах врятувати чотирилапого дуже складно.

Нагадуємо, як захистити та врятувати тварин при виявленні симптомів отруєння.

Симптоми отруєння можуть відрізнятися в залежності від типу отрути, тому варто звертати увагу на різні зміни в поведінці та стані тварини. Так, якщо собака проковтнув отруту, вона може викликати нудоту, діарею, підвищену збудженість, тремтіння, судоми та проблеми з серцем. Якщо вдихнув, йому може стати важко дихати або він втратить свідомість. Також є отрута, яка залишається під шерстю тварини, тоді може виникнути біль і роздратування шкіри.

Якщо собака отруївся,  зберігайте спокій і терміново подзвоніть ветеринару або йдіть у будь-яку найближчу ветеринарну клініку. Чекаючи на фахівця, ви можете втратити можливість зберегти життя тварини, адже від початку проявів симптомів отруєння є лише близько 30 хвилин для порятунку.

Читайте також

Якщо в собаки спостерігаються такі симптоми отруєння, як: порушення координації, слиновиділення, блювання, піна з рота, судоми чи втрата свідомості та навіть кома, послабить дію отрути вітамін В6 (піридоксин гідрохлорид). Його можна купити у будь-якій аптеці, але про всяк випадок кожному господарю варто мати його з собою. Вітамін B6 колють у різні лапи в пропорції 1 мл на 1 кг ваги собаки, передозування чи зайвого введення можна не боятися, навіть якщо згодом підтвердиться інший вид отрути.

Якщо в собаки з'являються такі симптоми, як кривава блювота, кривавий або чорний пронос, кровотеча з прямої кишки та носа, підшкірні крововиливи, тремтіння, задишка, судоми, кома, перша допомога – це вітамін К1 (Канакіон чи Канавіт), який є життєво необхідним для відновлення функції згортання крові. Вколоти його потрібно підшкірно в зоні холки з розрахунку в дозуванні 2,5-5 мг на 1 кг маси тварини.

Якщо в собаки зупиняється дихання чи перестає битися серце, то до незворотних змін залишилося 4-5 хвилин. Треба терміново робити непрямий масаж серця і штучну вентиляцію легенів.

У жодному разі не варто насильно годувати собаку. Також фахівці зі служби порятунку зауважують, що зловмисники можуть підмішати в отруту протиблювотні препарати, відповідно спроби викликати у тварини блювоту можуть призвести лише до погіршення ситуації.

Не менш важливо для покарання злочинців – зробити фото чи відеофіксацію злочину й викликати поліцію. Якщо тварина померла на місці або у ветеринарній клініці, викличте поліцію за номером 102 та дочекайтеся приїзду слідчо-оперативної групи. Далі дійте за схемою згідно з порадами юриста: https://www.facebook.com/UAnimals.official/posts/2770498203005381

Нагадаємо, за жорстоке поводження з тваринами передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. За такі правопорушення передбачено штраф, адмінарешт до шести місяців або обмеження волі терміном до двох років.