У Києві СБУ спіймала псевдотрейдерів, які привласнювали гроші інвесторів

Організатори встигли вивести через анонімні криптогаманці понад 3 млн доларів
У Києві СБУ спіймала псевдотрейдерів, які привласнювали гроші інвесторів
СБУ
5 Грудня 2020, 05:08
читать на русском

Кіберфахівці Служби безпеки України блокували діяльність угруповання, учасники якого привласнювали кошти інвесторів, імітуючи участь в електронних торгах на міжнародних фондових біржах.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що організували нелегальний бізнес двоє киян. Вони нелегально придбали клієнтські бази телефонів фінансових та кредитних установ.

Ділки орендували шість приміщень у різних районах столиці, де облаштувала колцентри, в яких працювало понад 500 операторів. Вони телефонували клієнтам від імені трейдингової компанії та радили інвестувати гроші в акції відомих компаній на міжнародних фондових біржах. Спочатку "брокери" пропонували вкласти невеликі суми, щоб вкладник нібито міг пересвідчитись у надійності пропозиції.

Читайте також

Зловмисники використовували спеціально розроблене програмне забезпечення для демонстрації вкладникам електронних торгів нібито у режимі онлайн. Вони також створювали для клієнтів персональні кабінети, де повідомляли про "зростання" у ціні придбаних акцій, та пропонували збільшити внески.

Ділки виманювали з потерпілих до 5 тисяч доларів США. Після рішення клієнта зняти свої гроші, зловмисники повідомляли йому про банкрутство компанії. За час існування оборудки, за попередніми оцінками, організатори встигли вивести через анонімні криптогаманці понад 3 мільйони доларів США.

Під час обшуків у колцентрах правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, мобільні пристрої та програмне забезпечення, яке використовувалось для привласнення коштів інвесторів.

Нагадаємо, що Служба безпеки України блокувала на Рівненщині масштабний механізм розкрадання лісових ресурсів керівництвом одного з держлісгоспів.

1