У Львівській політехніці викладач показував студентам порноматеріали

Освітянин пояснював це особливою японською "методикою навчання"
У Львівській політехніці викладач показував студентам порноматеріали
НУ “Львівська політехніка” (фото: facebook.com/lvivpolytechnic)
12 Грудня 2020, 04:20
читать на русском

У Національному університеті "Львівська політехніка" викладач показував студентам під час контрольної роботи порнографічні зображення. Керувався він власною "методикою навчання".

Про це повідомило gromadske.ua з посиланням на випускницю університету Наталію Кіндратів.

Студенти першого курсу Інституту комп’ютерних наук НУ "Львівська політехніка" проходили контрольну роботу, у якій демонструвалися порнографічні зображення. Викладач Дмитро Зербіно, який розробив програму для тестування, стверджував, що це "релаксові зображення", які відповідали певній "методиці навчання".

Відео спілкування студентів із викладачем і проходження контрольної підтверджують слова студентки.

Порнографічні зображення (мова йде про зображення жіночих геніталій на весь екран) демонструвалися в програмі, яку Зербіно розробив для тестування студентів. У розмові з ним студенти говорили, що вони ще не повнолітні - їм не було 18 років.

Зображення порнографічного вмісту у контрольній роботі викладач пояснив певною методикою, яку винайшли у Японії. Згідно з цією методикою людина повинна навчатися із задоволенням і ефект задоволення повинен бути присутнім у всіх позитивних діях.

Якщо ви любите військову дисципліну, є різні люди, які отримують задоволення від різних речей. Якщо ви отримуєте задоволення від чогось іншого, то повинні знайти, від чого саме, щоб ви могли підібрати картинки саме для вас, - сказав Зербіно.

Викладач на запитання студентів про фотоматеріал для дорослих відповідав, що "ці картинки не переглядав", а також наголошував, що вони можуть закривати очі, або ж відвертатися від екрана.

Читайте також

На уточнення, що студенти мають на увазі під порно, викладач сказав: "Порно — ви маєте на увазі статевий акт? Ви вважаєте, що статевий акт — це заборонено?".

За словами випускниці університету, порнографічні зображення в контрольній цього викладача показуються вже кілька років, і про це відомо студентам і викладачам кафедри.

Ця програма існує давно, і викладач не заперечує цього факту, каже, що це нова методика викладання. Я так розумію, що ніхто з цим нічого не робив, — зазначила вона.

Кіндратів розповіла, що студенти, які зняли відео спілкування з викладачем і проходження контрольної, не хотіли розголосу. Оскільки після того, як відео поширилось студентськими чатами, їх почали цькувати й залякувати. Випускниця додала, що студенти бояться проблем, а також того, що їх "завалять" на сесії.

Під дописом Кіндратів у Facebook про ситуацію, яка склалася з викладачем, колишні та нинішні студенти університету захищали Зербіно.

Такого хорошого викладача ще треба пошукати. До речі, кожен студент має право вибору, бачити картинки "порнографічного" характеру чи нейтрального, до прикладу, природи, — написала Ксенія Ільницька.

Однак у записі розмови студентів із викладачем, яка є у розпорядженні gromadske.ua, студент стверджував, що, коли він обирав опцію "нейтральні зображення", програма все одно показувала порноматеріали.

Читайте також

Заступник декана бакалаврату Інституту комп’ютерних наук Віктор Хавалко зазначив, що інцидент з японською методикою навчання - це "не телефонна розмова". Він зазначив, що батьки та студенти не звертались до адміністрації щодо цього.

Зазначимо, що стаття 301 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за "виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів". Мінімальна санкція статті передбачає штраф у розмірі 17-68 тисяч гривень, арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років. У деяких випадках (наприклад, у випадку дитячої порнографії) може йтися і про позбавлення волі.

На думку викладача, закон він не порушував, оскільки картинки не видавав, а просто показував, щоб відірватися від контрольної. Оскільки їх не копіювали, тому це не розповсюдження.

Нагадаємо, що рівень освіти в Україні важко назвати бездоганним, однак знаходяться й ті, хто навіть її не може чи не хоче здобувати. Згідно із законодавством без вищої освіти не можливо влаштуватись на державну службу. Це породило в Україні практику підробки дипломів.

Більше читайте у нашому матеріалі: Фейкові дипломи у високопосадовців: від міністрів і депутатів до президента

1