У МОЗ пояснили, коли можна виписувати з лікарень хворих на коронавірус

Рішення про виписку пацієнта ухвалює особистий лікар
Важливо
У МОЗ пояснили, коли можна виписувати з лікарень хворих на коронавірус
лікарня, коронавірус (фото: Тимур Батиршин, Sputnik)
29 Квітня 2021, 15:00
читать на русском

У МОЗ оновили правила виписки хворих на коронавірус пацієнтів з лікарні і внесли зміни у стандарти лікування хворих на COVID-19.

Про це на брифінгу повідомила перша заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов'як.

Рішення про виписку приймає особистий лікар на підставі зменшення клінічних ознак захворювання зі стійкою тенденцією до нормалізації лабораторних показників.

Відсутність клініко-лабораторних ознак активного інфекційного процесу визначається ПЛР-тестом. Якщо активний інфекційний процес відсутній, хворого можна виписати додому на самоізоляцію для продовження лікування сімейним лікарем.

Пацієнт, який потребує кисневої підтримки може бути виписаний на амбулаторне лікування за виконання двох вимог одночасно. Рівень насичення крові киснем (сатурація) має бути більшою або дорівнювати 94% при диханні пацієнтом киснем, а також наявним має бути кисневий концентратор, який забезпечує потік до 8 літрів. Сімейний лікар має пояснити хворому правила використання та обслуговування концентратора.

Тобто якщо пацієнт вже не потребує при певних показниках стаціонарної допомоги, але потребує кисневої підтримки, він може бути виписаний додому під спостереження сімейного лікаря і за наявності в лікарській амбулаторії концентратора, який забезпечить йому певну кисневу підтримку в домашніх умовах, - пояснила Садов'як.

Читайте також

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України закуповує кисневі концентратори для потреб сімейної медицини. Ними зможуть користуватися пацієнти, які після госпіталізації виписані додому, але можуть потребувати кисневої терапії. На закупівлю концентраторів виділили 693 млн грн.

Раніше волонтери розповіли, що робити хворому та його родичам, якщо їх намагаються виписати з лікарні при низькій сатурації. Пацієнта, який не тримає самостійно сатурацію вище 92, виписати можуть тільки за згодою пацієнта або родичів. У випадку проблем хворим або родичам радять звертатися на телефон гарячої лінії НСЗУ - 1677.

1