У МОЗ розповіли про COVID-паспорти для українців

Сертифікати вакцинації полегшать подорожі Європою
Головне
У МОЗ розповіли про COVID-паспорти для українців
Лікарняний (фото: Pexels)
6 Червня 2021, 16:00
читать на русском

Сертифікати вакцинації проти COVID-19 істотно полегшать подорожі українців Європою.

Про це телеканалу "Дом" розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій.

За його словами, впровадження електронних сертифікатів, які дозволять українцям в умовах пандемії вільніше подорожувати країнами Євросоюзу, здійснюється за планом, і в процес залучено не тільки МОЗ.

Є план дій, щоб 1 липня запустити цю систему. Не тільки Міністерство охорони здоров'я впроваджує такі електронні сертифікати. Бо, наприклад, без Міністерства закордонних справ неможливо, адже узгодження ведуться і на міжнародному рівні. Поки я не бачу підстав для занепокоєння, — наголосив він.

Лапій додав, що українці, які не пройшли вакцинацію проти коронавірусу, не повинні побоюватися, що в'їзд в ЄС для них буде закритий. Вони, як і раніше, будуть здавати ПЛР-тест або експрес-тест, або перебувати на ізоляції. У зв'язку з цим наявність щеплення і сертифіката про це істотно полегшить перебування в європейських країнах, "бо це додаткова свобода".

Він уточнив, що термін дії сертифіката залежатиме від кількості доз вакцини.

Більшість вакцин припускають введення двох доз, у яких немає терміну давності. Можливо, через рік буде ухвалено рішення про те, що необхідно вводити додаткову дозу. Країни можуть самостійно ухвалювати рішення про кількість доз — одну або дві. Всі, хто проходить вакцинацію в Україні проти COVID-19, вже є в електронній базі даних, — пояснив експерт.

Після повернення в Україну громадяни можуть користуватися тим самим сертифікатом, не проходячи ПЛР-тестування. Правда, за словами Лапія, опція поки не працює.

Нагадаємо, Європейський Союз офіційно відкрив кордони для туристів з третіх країн, які повністю вакцинувались проти коронавірусу. Рада ЄС тим часом схвалила рекомендації Єврокомісії дозволити в'їзд до країн ЄС іноземцям, які вакцинувалися від COVID-19. З 1 липня Євросоюз вводить сертифікати вакцинації від коронавірусу.

Раніше заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер розповів, навіщо Україні паспорти вакцинації - читайте за посиланням.

Читайте також наш матеріал: Відпочинок 2021 - у які країни можуть полетіти українці цього літа

Читайте також

1