У НАЗК вважають, що судді КС ухвалили рішення щодо “незаконного збагачення” у власних інтересах

Агентство виявило ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів
Головне
У НАЗК вважають, що судді КС ухвалили рішення щодо “незаконного збагачення” у власних інтересах
Конституційний суд

Судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Про це заявили у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Зокрема, НАЗК виявило ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду - Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.

Це свідчить про наявність в Ірини Завгородньої та Сергія Головатого конфлікту інтересів під час участі в прийнятті рішення. Закон забороняє суддям брати участь у справі за таких умов, - йдеться у заяві.

Так, у декларації Головатого за 2019 рік виявили 3,6 млн грн неправдивих відомостей, у декларації Завгородньої за 2018 рік - 615 тис. грн, а у декларації за 2019 рік - 754 тис. грн.

Розгляд цими суддями справи ставить під питання об’єктивність рішення Конституційного Суду. І це в той час, коли мова йде про справу, від якої залежить майбутнє України, її сприйняття на міжнародному рівні, доступ українців до правди про життя посадовців, - підкреслив голова НАЗК Олександр Новіков.

У відомстві нагадали, що ще раніше під час перевірки щорічних декларацій судді Конституційного Суду Володимира Мойсика НАЗК встановило ознаки злочину за статтею про “використання завідомо підробленого документа”.

Читайте також

Крім того, НАЗК склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Мойсиком та Ігорем Сліденком.

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.