У школі мають право не пускати дітей без щеплень на уроки – Верховний суд

Діти без щеплень можуть здобувати освіту за індивідуальною формою навчання
Важливо
У школі мають право не пускати дітей без щеплень на уроки – Верховний суд
Щеплення дітей (Фото: Pexels)
23 Березня 2021, 18:26
читать на русском

Верховний Суд постановив, що відсторонення від занять у школі нещепленої за віком дитини є законним.

Про це повідомили у  пресслужбі  Верховного суду.

Верховний суд ухвалив таке рішення, розглядаючи позов про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, нещепленої за віком.

Суд визнав, що дії директора були правочинними, а мотивував своє рішення тим, що учні мають право на безпечні й нешкідливі умови навчання, утримання і праці, а також зобов'язані відповідально і дбайливо ставитися до власного здоров'я, здоров'я оточення, навколишнього середовища.

Згідно зі ст. 53 Закону України "Про освіту" "здобувачі освіти мають право на безпечні й нешкідливі умови навчання, утримання і праці, а також зобов'язані відповідально і дбайливо ставитися до власного здоров'я, здоров'я оточення, довкілля, - пояснили в Суді.

У Верховному Суді зазначили, що закон дає право батькам відмовитися від проведення обов'язкових щеплень дитині, разом із тим, у справі, яка переглядалася, індивідуальне право відмовитися від щеплення "протиставляється загальному праву суспільства, інших батьків та їхніх дітей".

Читайте також

Держава, встановивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов'язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров'я всіх учасників освітнього процесу, в тому числі й самої нещепленої дитини. Отже, право дитини-позивача на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено через громадські інтереси, - наголосили в Суді.

Водночас право дитини на отримання освіти в Суді вважають не порушеним, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати навчальний заклад при відсутності щеплень, встановлені альтернативні способи здобуття освіти та продовження навчання, зокрема в навчальному закладі.

Нагадаємо, в Україні від 22 березня розпочався другий етап кампанії з вакцинації проти коронавірусу. Окрім мобільних бригад, працюватимуть й стаціонарні пункти щеплення. На цьому етапі планують охопити максимальну кількість працівників первинної медичної ланки. Також продовжиться вакцинація медичних працівників з першого етапу.

1