У Запоріжжі СБУ проводить слідчі дії щодо незаконних зборів акціонерів ПАТ "Мотор-Січ" - відео

Нові інвестори підприємства потрапили під санкції України проти китайського підприємства Skyrizon.
Головне
У Запоріжжі СБУ проводить слідчі дії щодо незаконних зборів акціонерів ПАТ "Мотор-Січ" - відео
Слідчі дії СБУ (Фото: Радіо Свобода)
31 Січня 2021, 15:11
читать на русском

У Запоріжжі в будівлі, за адресою якої мали відбутися збори акціонерів ПАТ"Мотор Січ", СБУ проводить слідчо-оперативні дії в рамках проваджень за частиною 1 статті 14 та статті 113 Кримінального Кодексу України – підготовка до злочину та диверсія.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Служба безпеки України проводить санкціоновані судом слідчо-оперативні дії у Запоріжжі за адресою оголошення ТОВ "МС-4" загальних зборів акціонерів, - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці фіксують можливі протиправні дії представників компаній "DCH" та "Skyrizon Aircraft Holdings Limited", які пов’язані із встановленням контролю над акціонерним товариством "Мотор Січ".

У межах розпочатого кримінального провадження, СБУ документує факти підготовки до знищення виробничих потужностей акціонерного товариства, яке має важливе оборонне та народногосподарське значення.

Проведеними заходами не допущено проведення представниками компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited зборів акціонерів у порушення встановлених РНБО санкцій від 28.01.2021 введених в дію Указом президента України від 14.12.2020 №564-27т, основною метою яких було зміна правління та наглядової ради ПАТ "Мотор Січ" з подальшим встановленням контролю над підприємством, виведення його активів та передових технологій авіадвигунобудування за межі України, - розповіли у Службі безпеки України.

Читайте також

Нині продовжуються невідкладні слідчі дії, встановлюється коло осіб, які хотіли здійснити рейдерське "Мотор Січ" з боку компаній, які підконтрольні бізнес-групі олігарха Олександра Ярославського та громадянину КНР Ван Цзину.

На місці слідчих дій також перебувало сім народних депутатів від "Слуги народу" – Арсеній Пушкаренко, Сергій Мандзій, Юлія Яцик, Євген Шевченко, Максим Пашковський, Артем Кунаєв, Геннадій Касай. Вони спочатку зайшли до будівлі разом з СБУ, однак згодом покинули її. Нардепи повідомили, що в будівлі жодних зборів не відбувається: там перебувають лише охоронець та керівник установи, якій належить будівля – їх допитує СБУ.

До нас звернувся трудовий колектив "Мотор Січі". До багатьох прийшли листи-звернення трудового колективу. Є рішення РНБО, накладено президентом санкції. Ми сьогодні приїхали здійснити парламентський контроль в рамках наших повноважень народних депутатів для того, щоб тут сьогодні не вчинявся злочин проти держави, тому що є санкції, є указ президента, і у нас є інформація, що тут сьогодні мають відбуватися незаконні дії, – прокоментував нардеп Арсеній Пушкаренко, повідомило Радіо Свобода.

Відомо, що 31 січня у Запоріжжі о 10.15 мали відбутися збори акціонерів ПАТ"Мотор Січ", раніше оголошені китайською компанією Skyrizon. Реєстрація акціонерів мала відбуватися від 8 години ранку. Утім, зранку акціонерів до будівлі не пустили.

Близько 9.30 до місця проведення зборів акціонерів "Мотор Січ" прибули "слуги народу", які спробували зайти до будівлі, однак двері до неї були зачинені. Нардепи звернулися до поліції з вимогою забезпечити їм прохід до ймовірного місця проведення зборів акціонерів. Згодом до місця події також прибула група працівників СБУ, яких охорона будівлі впустила в одні з дверей будівлі. Ще одні двері до будівлі виламали працівники СБУ.

Представників китайської компанії Skyrizon та олігарха Ярославського на місці події не було.

Раніше, 29 січня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про нові санкційні заходи, що стосуються, зокрема, китайської компанії Skyrizon, яка купила акції українського виробника авіадвигунів, компанії "Мотор Січ".

У січні США звинуватили китайську компанію Skyrizon у загрозі своїй нацбезпеці і запровадили санкції проти неї.

5 грудня компанія Skyrizon ("дочка" китайської Beijing Xinwei Technology Group), яка придбала акції компанії "Мотор Січ", оголосила, що судитиметься з Україною. Причиною є арешт, який наклали на акції три роки тому та який не дає китайцям розпоряджатися купленим авіабудівним підприємством.

1