У Зеленського планують сформувати війська тероборони до 2022 року

Штат укомплектовуватимуть з добровольців, резервістів та кадрових військових
Ексклюзив
У Зеленського планують сформувати війська тероборони до 2022 року
Війська тероборони (Фото: Ukrainian military pages)
30 Червня 2021, 23:04
читать на русском

Представник президента в Конституційному суді, нардеп Федір Веніславський розповів, за яким принципом комплектуватимуть війська територіальної оборони, де та як навчатимуть добровольців.

Про подробиці формування сил тероборони йдеться у матеріалі Парламент.ua.

Зокрема Веніславський наголосив, що у тексті самого законопроєкту немає згадки про примусову службу в Силах територіальної оборони чи, тим паче руху опору. Ідея обох структур полягає у тому, що поряд з основною професією звичайні громадяни здобувають навички і надалі можуть чинити опір агресору. Така підготовка поділяється на початкову і базову: початкова проводиться у закладах середньої освіти, а базова – з громадянами, які досягли 18-річного віку та не проходять службу в ЗСУ чи інших військових та правоохоронних формуваннях і органах.

Водночас доки ці люди виконують функції покладені на Сили тероборони, на них поширюються усі передбачені законодавством соціальні пільги та гарантії, як і для військовослужбовців, а, наприклад, іноземці, які зробили вагомий внесок у розвиток України, можуть бути прийняті до громадянства України за спрощеною процедурою або отримати статус біженця чи притулок в Україні. Крім того, тим, хто бажає долучитись до руху опору та залишатись інкогніто, держава гарантує нерозголошення факту їх участі та передбачений українським законодавством соціальний і правовий захист.

Коли ми говоримо про бригади тероборони і командування тероборони, то там буде звичайна військова служба і за контрактом, а у випадку мобілізації - вони будуть доукомплектовуватись резервістами та військовозобов'язаними. Фактично, це буде практично повністю така ж система, як і у Збройних силах України, а на рівні добровольчих батальйонів – це буде добровольча компонента, - пояснив Веніславський.

До складу добровольчих формувань тергромад зараховуватимуть лише громадян України, які відповідатимуть необхідним вимогам та пройшли медичний, професійний, психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони.

Як переконує представник президента в КСУ, кістяк з кадрових людей буде сформований за кілька місяців після набуття законом чинності.

Потрібно максимум  пів року. Тобто до середини 2022 року у нас вже буде повністю оновлена система. А процес вступу добровольців до сил тероборони буде постійно триваючим, оскільки містить у собі і підготовку, і навчання, і службу, якщо буде потрібно. Після ухвалення цього законопроєкту фактично відбудеться повноцінна реформа тероборони, - вважає Веніславський.

Зауважимо, що термін введення закону в дію прописаний у самому документі –1 січня 2022 року.

Нагадаємо, представник президента України в Конституційному суді, народний депутат Федір Веніславський пояснив, чому українська влада досі не називає війну з Росією війною, а лише агресією.

Читайте також