У Зеленського заявили про намір провести ревізію всіх указів Януковича

Представник президента у КСУ прокоментував указ Зеленського по Тупицькому
Головне
У Зеленського заявили про намір провести ревізію всіх указів Януковича
Федір Веніславський Фото: Офіс президента
28 Березня 2021, 23:11
читать на русском

Діяльність суддів Конституційного суду Олександра Тупицького та Олександра Касмініна була спрямована на шкоду українській державі та суспільству.

Про це заявив народний депутат, представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський, коментуючи указ президента Володимира Зеленського щодо скасування указу президента-втікача Віктора Януковича про призначення суддями КСУ Тупицького і Касмініна.

За словами Веніславського, перебування Тупицького та Касмініна на посаді суддів КСУ "створювало загрозу національній безпеці, територіальній цілісності та державному суверенітету України".

Читайте також

Він зазначив, що указ Зеленського виданий у повній відповідності до останнього рішення РНБО, одним із пунктів якого було провести ревізію всіх указів експрезидента Януковича з приводу того, чи не створять вони загрози національній безпеці, територіальній цілісності і державному суверенітету.

В результаті проведеного аудиту встановлено, що два укази стосувалися призначення суддів КСУ – це Тупицький і Касмінін. Тому немає сумнівів, що президент Зеленський не просто мав право, а був зобов’язаний видати такий указ, – наголосив Веніславський.

За його словами, пан Тупицький фактично підтримав окупацію і спробу анексії АР Крим ще в 2014 році та своїми діями сприяв легітимізації незаконної окупації частини території України.

Веніславський каже, що Тупицький "був режисером та ідеологом" ухвалення рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року, яким було зруйновано систему антикорупційних органів. А також схиляв суддів КСУ до ухвалення такого рішення.

Навіть після того, як Володимир Зеленський відсторонив Тупицького через те, що він був підозрюваним у важкому злочині проти правосуддя, суддя КСУ своїми діями всіляко перешкоджав діяльності органів досудового розслідування та фактично використовував Конституційний суд як рупор для відстоювання своєї абсолютно необґрунтованої позиції, – каже представник президента в КСУ.


Нагадаємо, 27 березня Володимир Зеленський скасував укази 2013 року "із  метою гарантування додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки".

1