Україна дає здачі – Зеленський про останні рішення РНБО (відео)

Президент натякнув на кримінальні справи проти Коломойського і Порошенка
Головне
Україна дає здачі – Зеленський про останні рішення РНБО (відео)
Володимир Зеленський Фото: Офіс президента
12 Березня 2021, 21:41
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський прокоментував рішення РНБО, ухвалені вчора, 11 березня.

Про це глава держави розповів у своєму новому відеозверненні.

Останні рішення РНБО викликали значний резонанс. Схвалення у суспільстві та, зрозуміло, обурення тих, хто знаходить у рішеннях РНБО свої прізвища та свій бізнес, — зазначив він.

Зеленський (досьє Володимира Зеленського) пояснив, що зараз Україна "дає здачі тим, хто багато років завдавав по ній удари, користуючись слабкістю та відсутністю законності та справедливості".

Справедливість довгі роки була чимось міфічним. Поки ми з вами вірили, що справедливість є, дехто привласнював собі державні ресурси, надра, стратегічні об’єкти, трубопроводи і навіть Конституційний суд, — сказав президент.

Зеленський наголосив, що відновлення справедливості - одна з його передвиборчих обіцянок. Він додав, що 19 лютого було заблоковано активи, майно, анульовано ліцензії та дозволи підприємств, пов’язаних з Віктором Медведчуком. Також було доручено повернути у державну власність нафтопровід "Прикарпатзахідтранс".

Читайте також

Також Зеленський публічно підтримав запровадження санкцій США проти олігарха Ігоря Коломойського та пообіцяв нові гучні рішення РНБО.

Щодо санкцій Сполучених Штатів Америки щодо колишніх власників ПриватБанку. Ми підтримуємо це рішення і працюємо над тим, щоб повернути в Україну кошти, щоб повернути в Україну справедливість, - заявив президент.

Він додав, що Україна розуміє різницю між поняттями "великий бізнес та олігархічний клас".

А от прізвища тут не мають жодної різниці. Це Медведчук, Коломойський, Порошенко, Ахметов, Пінчук, Фірташ чи будь-хто інший. Важливо одне - ти готовий працювати законно і прозоро або хочеш і надалі створювати монополії, контролювати засоби масової інформації, впливати на депутатів та інших державних службовців, - заявив президент, натякнувши на можливі нові кримінальні справи проти олігархів.


Контекст. 19 лютого Рада Нацбезпеки та оборони України ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти нардепа від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко (досьє Оксани Марченко), цивільної дружини нардепа Козака Наталії Лавренюк та ще п`ятьох фізичних і 19 юридичних осіб  через розслідування СБУ про фінансування тероризму. Відомо, що арештували усе майно Медведчука, Марченко та інших фігурантів рішення. При цьому вони зможуть продавати свої активи. Обмеження запровадили на три роки.

Також РНБО прийняло рішення націоналізувати так званий нафтопродуктопровід Медведчука на Прикарпатті. Крім того, накладена санкція на частину каналу "1+1", якою володіє Оксана Марченко. Канал продовжить працювати.

Перед тим, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака (досьє Тараса Козака)  та проти низки телеканалів Віктора Медведчука.

5 березня США запровадили персональні санкції проти бізнесмена Ігоря Коломойського (досьє Ігоря Коломойського), його дружини і дітей, через звинувачення у корупції.

Коли Коломойський був головою Дніпропетровської ОДА, у 2014 - 2015 роках, він, за твердженням Держдепу, був причетний до корупційних дій, які підірвали верховенство закону і віру суспільства в демократичні інститути уряду і суспільні процеси.