Україна може ініціювати екстрадицію Януковича

Суд залишив в силі заочний арешт президентові-втікачу
Важливо
Україна може ініціювати екстрадицію Януковича
Зображення експрезидента України Віктора Януковича на моніторі Фото: УНІАН
25 Березня 2021, 15:48
читать на русском

Суд залишив в силі заочний арешт президентові-втікачу Віктору Януковичу у справі про захоплення державної влади.

Як повідомляє Генпрокуратура, Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги захисників колишнього президента та залишив в силі рішення Печерського районного суду щодо обрання стосовно нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою у кримінальному провадженні за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 КК України).

У кримінальному провадженні розслідуються обставини вчинення у вересні – жовтні 2010 року експрезидентом дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу своїх владних повноважень як Президента України. Ці владні повноваження належали до повноважень законодавчої та виконавчої влади, унаслідок повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року, до якої Законом України "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року №2222-IV були внесені зміни, - зазначили у прокуратурі.

Читайте також

Наразі сторона обвинувачення має право розпочати стосовно підозрюваного процедуру екстрадиції та звернення до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia).


Контекст: 21 квітня 2010 року Янукович, перебуваючи у Харкові, штучно створив передумови до збільшення чисельності військ РФ та умов їх перебування на території України, під приводом отримання знижки на природний газ, підписавши від імені України угоду між Україною та Російською Федерацією. Цим документом було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ. При цьому, Угода, а також укладені контракти на її виконання між АТ "НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром", фактично не надавали жодного зниження ціни на газ.

Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Російською Федерацією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США. Крім цього саме зниження визнавалось зобов’язаннями України з державного боргу перед РФ, що погашаються.

У результаті підписаних Януковичем так званих "Харківських угод" було збільшено особовий склад військ та військової техніки Збройних Сил РФ на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України.

Надалі, починаючи з 20 лютого 2014 року військовослужбовці Чорноморського флоту РФ у взаємодії з іншими підрозділами Збройних Сил РФ, які здійснили вторгнення на територію півострова Крим, здійснили військову окупацію та подальшу анексію півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України.

У січні 2021 року слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу у державній зраді за підписання Харківських угод.