Україна може спробувати обійтися без допомоги МВФ з 2023 року - Bank of America

Аналітики прогнозують, що Україна співпрацюватиме з МВФ до 2022 року
Головне
Україна може спробувати обійтися без допомоги МВФ з 2023 року - Bank of America
МВФ (Фото: shutterstock)
18 Червня 2021, 20:27
читать на русском

Влада України може спробувати відмовитися від співпраці з Міжнародним валютним фондом під час парламентських виборів 2023 та президентських виборів 2024 рр.

Про це йдеться у звіті Bank of America Global Research, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Аналітики очікують, що МВФ до 2022 року продовжить співпрацювати з Україною "за умови обмеженого прогресу", тобто виконання нашою державою вимог фінустанови.

Ми думаємо, що продовження цієї програми SBA (в рамках механізму stand-by – ред.) ще на рік або близько того є найбільш ймовірним сценарієм. Це може дозволити Україні погасити МВФ як мінімум частину з майже 3 млрд доларів з термінами погашення в 2021-2022 роках, - наголошується у звіті.

І хоча Україна має виконати низку умов у поточній програмі Фонду, аналітики як і раніше вважають, що Україна зможе пройти першу перевірку та отримати перший транш у липні-вересні цього року.

Однак ми також думаємо, що українська влада може спробувати "вийти" з залежності від фінансування МВФ під час наступного виборчого циклу в другому півріччі 2023 року - першому кварталі 2024-го, - сказано у звіті.

Свою думку експерти обґрунтовують тим, що наступні вибори до Верховної Ради заплановано на жовтень 2023 року, а потім президентські вибори в березні 2024 року. Таким чином, 2022 рік - останнє вікно для продовження тісної співпраці з МВФ, вважає Bank of America.

Читайте також

Як йдеться у звіті, влада може повернутися до ідеї нової програми після виборів у рамках ширшого співробітництва з Заходом, але під час виборчого процесу все ж можуть надати перевагу не бути пов'язаними умовами МВФ.

На думку BofA, це може привести до періоду відсутності активної програми МВФ, хоча якась форма співпраці, ймовірно, збережеться при будь-якому сценарії.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів України розраховує на закінчення переговорів з МВФ у липні та виділення нового траншу у вересні цього року. Тим часом президент України Володимир Зеленський заявив, що у випадку відмови МВФ надати транш, Україна проживе і без грошей фонду.

1