Україна припиняє пряме авіасполучення з Білоруссю

Зеленський доручив уряду підготувати відповідне рішення
Головне
Україна припиняє пряме авіасполучення з Білоруссю
Літак (фото: Pexels)
24 Травня 2021, 18:31
читать на русском

Президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю через ситуацію з пасажирським літаком компанії Ryanair 23 травня.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Рішення ухвалили, з огляду на ситуацію, що склалася з пасажирським літаком компанії Ryanair, який 23 травня здійснив примусову посадку в аеропорту Мінська, з подальшим затриманням засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича.

Президент доручив уряду опрацювати рішення щодо припинення прямого авіасполучення між Україною та Республікою Білорусь і закриття повітряного простору Білорусі для здійснення авіаперельотів з України та до нашої держави, - йдеться у повідомленні.

Відповідне рішення президент ухвалив на нараді з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, секретарем РНБО Олексієм Даніловим та міністрами закордонних справ, внутрішніх справ, енергетики, інфраструктури та заступниками керівника ОП Юлією Свириденко та Кирилом Тимошенком.


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому був Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

Читайте також