Україна відзначає 25-ту річницю Конституції

Найбільш дискусійними питаннями були державні символи, мова та статус Криму
Головне
Україна відзначає 25-ту річницю Конституції
Конституція України у Верховній Раді (фото: УНІАН)
28 Червня 2021, 10:25
читать на русском

У понеділок, 28 червня, Україна відзначає 25-ту річницю Конституції. Саме цього дня 1996 року Верховна Рада ухвалила Основний закон, що стало важливим кроком до українського державотворення.

Як повідомила пресслужба Міністерство юстиції, проєкт Конституції України підготувала Конституційна комісія.

Всенародне обговорення відбулося 1992 року, а 26 жовтня 1993 року було підготовлено остаточний варіант. Далі справа призупинилася майже на рік. У листопаді 1994 року, після дострокових президентських і парламентських виборів, нові народні депутати створили ще одну Конституційну комісію.

8 червня 1995 року між президентом України та Верховною Радою було підписано Конституційний договір про організацію державної влади та місцевого самоврядування на період підготовки нової Конституції України.

Напередодні ухвалення Конституції, у червні 1996 року, ситуація загострилася. Так, 26 червня Рада національної безпеки і Рада регіонів при президентові України різко засудили зволікання з прийняттям Основного закону. Президент призначив референдум щодо ухвалення Конституції на 25 вересня. А наступного дня Верховна Рада України проголосувала за постанову "Про процедуру розгляду проєкту Конституції України в другому читанні". Після цього розпочався справжній марафон тривалістю майже 24 години. З них останні 14 годин – без перерви.

Найбільш дискусійними питаннями були:

  • Державні символи. Так, ліві категорично не погоджувалися на тризуб і синьо-жовтий прапор. Але депутати дійшли згоди.
  • Мовне питання. Українська мова стала єдиною державною мовою, при цьому Конституція гарантувала вільний розвиток та використання російської та інших мов національних меншин.
  • Статус Криму. Частина народних обранців (насамперед, праві) вважали, що достатньо обмежитися наданням півострову статусу звичайної області. Після неодноразових голосувань таки дійшли компромісу: ліві голосують за синьо-жовтий прапор, праві – за автономію Криму.

О 9 годині 18 хвилин 28 червня 1996 року за першу Конституцію незалежної України було проголосовано. У ній закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи українських громадян. Одним із ключових положень стала 5-а стаття Конституції, згідно з якою "носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ".

Втім, на цьому процес не завершився, а конституційне будівництво триває і досі.

Читайте також

1