Українця засудили до 12 років за агітацію силового відокремлення Закарпаття

Чоловік звертався до президента Росії з проханням провести "миротворчу" операцію
Українця засудили до 12 років за агітацію силового відокремлення Закарпаття
суд, суддя Фото: Ekaterina Bolovtsova з Pexels
27 Квітня 2021, 19:32
читать на русском

До 12 років позбавлення волі засудили мешканця Закарпаття за матеріалами Служби безпеки України. Чоловік агітував за ухвалення рішень, що несуть загрозу конституційного ладу і територіальній цілісності України.

Як повідомила пресслужба СБУ, чоловік неодноразово засвідчував російським ЗМІ свої наміри щодо зміни адміністративно-територіального устрою нашої держави. Він пропонував незаконне відновлення не передбаченої Конституцією України так званої адміністративно-територіальної одиниці – "Республіка Підкарпатська Русь".

Щоб реалізувати свої наміри, українець почав шукати допомогу у проведенні підривної діяльності проти України серед організацій Російської Федерації.

Зокрема, на початку 2014 року він звернувся до президента Росії з проханням провести миротворчу операцію для "…відновлення дорадянського статусу Республіки Підкарпатська Русь" і визнати її державність.

Слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження. Серед оприлюдненого листування експомічника президента РФ Владислава Суркова знайдено план забезпечення федерального статусу Закарпаття, ідентичний тому, який слідчі СБУ вилучили під час обшуків, пов'язаних із сепаратистськими рухами в області.

Фото: ssu.gov.ua

Влітку 2014 року, перебуваючи в РФ, засуджений розробив низку документів, в яких виклав кроки з підготовки підґрунтя для силового захоплення влади на Закарпатті. Він розробив схему залякування представників влади, захоплення адміністративних будівель та комунікацій в Мукачево, Ужгороді, Хусті.

Також чоловік планував створення "тимчасового уряду", блокування чотирьох автомобільних і двох залізничних перевалів, захоплення аеропорту. Він хотів таємно позбавити владних повноважень органи державної влади та місцевого самоврядування через збройне відсторонення від виконання повноважень. Для цього в нього були спільники.

Зокрема, самопроголошені "керівники силових структур", особи, причетні до вербування наших земляків. Після ретельної перевірки, причетних також притягнули до кримінальної відповідальності.

Чоловіка оголошено у міждержавний розшук. Він переховується від суду на території Росії, через це судовий розгляд здійснювався за його відсутності.

Рішенням Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області зловмисника визнано винним у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 Кримінального Кодексу України і призначено йому покарання у вигляді дванадцяти років позбавлення волі.

Вирок суду набрав законної сили.

Читайте також наш матеріал: Закарпатські депутати на присязі заспівали угорський гімн: що відбувається у регіоні

Читайте також