Українцям прогнозують зростання тарифів на електроенергію і опалення

Зокрема очікується підняття тарифів на тепло на 20-22%
Головне
Українцям прогнозують зростання тарифів на електроенергію і опалення
Електроенергія, лампи (Фото: Pixabay)
25 Квітня 2021, 15:30
читать на русском

В Україні можуть зрости тарифи на електроенергію при значному споживанні ресурсу від 1,68 до 2,5 грн за кВт год. На опалення ціни зростуть у середньому на 20%.

Про це йдеться в матеріалі видання UBR.

За підрахунками експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, у нинішній ціні 1,68 грн / кВт год тільки 1,65 грн / кВт год складають витрати на розподіл електроенергії. На все решту залишається лише 3 коп./кВт год - це дуже низький тариф.

Тому уряд поступово хоче прийти до тарифів для населення в межах 3,5-4 грн / кВт⋅год, як, наприклад в Румунії і Болгарії. Проміжний тариф, який можуть запровадити в Україні - 2,5 грн /кВт⋅год.

Також через високу вартість газу у теплокомуненерго (ТКЕ) немає грошей для капітального ремонту мереж і обладнання. Практично всі органи місцевого самоврядування урізали бюджети капремонтів, - констатував Корольчук.

Він каже, що тарифи на тепло у будь-якому разі зростуть на опалювальний сезон 2021-2022 рр.

Читайте також

Через високі ціни від НАКу у ТКЕ практично не залишилося грошей - вони винні "Нафтогазу", і єдиний вихід з цієї ситуації - це підняти тарифи.

І ось наближається чергове подорожчання тарифів на тепло орієнтовно на 20-22%, - спрогнозував глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Нагадаємо, згідно з інфляційним прогнозом Національного банку України ціни на газ влітку будуть у два рази вищими, ніж попереднього літа. Разом з тим, за прогнозами НБУ, тарифи на опалення і гарячу воду також виростуть, оскільки вони не коригувалися ц 2020 році, попри подорожчання газу і зростання витрат на оплату праці.

1