Українець намагався вивезти окупантам старовинні ікони та книги

Відповідних дозвільних документів на перевезення у чоловіка не було
Українець намагався вивезти окупантам старовинні ікони та книги
Контрабанда ікон та книг (фото: dpsu.gov.ua)
4 Січня 2021, 17:36
читать на русском

На лінії розмежування прикордонники спіймали українця, який на тимчасово окуповану територію Луганської області намагався незаконно провезти давні ікони та книги, що можуть становити культурну цінність.

Про це повідомила пресслужба Державної прикордонної служби України.

Так, 3 січня до контрольного пункту в’їзду-виїзду "Станиця Луганська" прибув 57-річний українець, який прямував до окупованої Брянки. У сумці громадянина знайшли предмети старовини, датовані початком XIX та XX століття.

Жодних дозвільних документів від Координаційного центру на переміщення такого роду цінностей в чоловіка не було, - йдеться у повідомленні.

Прикордонники знайшли ікону св. Феодори (1800 р.), книгу "Лукрецій о природе вещей" (1913 р.), "Географічний атлас" (1890 р.), "Псалтирь" (1898 р.), ікону Ісуса Христа (рік не відомий). Ці предмети можуть становити історичну чи іншу культурну цінність, а також заборонені для переміщення через лінію розмежування.

Контрабанда ікон та книг

Контрабанда ікон та книг (фото: dpsu.gov.ua)

На чоловіка склали адміністративний протокол, а предмети старовини вилучили для експертиз.

Читайте також

Зазначимо, що переміщення товарів обмежених або заборонених до переміщення через лінію розмежування визначено наказом Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України від 14.07.2020 № 52 "Про затвердження переліку й обсягів (вартості/ваги/кількості) обмежених або заборонених до переміщення через лінію розмежування та до/з гуманітарно-логістичних центрів товарів, а також товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей".

Нагадаємо, що в Одесі Служба безпеки України попередила контрабанду до Євросоюзу партії кокаїну з однієї з країн Південної Америки.

1