Українські моряки, яких захопили пірати біля узбережжя Нігерії, повернулися додому

Визволили українців з полону ще наприкінці січня 2021 року
Важливо
Українські моряки, яких захопили пірати біля узбережжя Нігерії, повернулися додому
Українські моряки, яких визволили з полону, повернулися додому (фото: president.gov.ua)
13 Лютого 2021, 15:08
читать на русском

Шестеро українських моряків, які потрапили до полону внаслідок нападу піратів на вантажне судно Stevia поблизу берегів Нігерії, повернули до України.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) зустрів у Києві шістьох українських громадян – членів екіпажу судна Stevia, яких захопили пірати у Гвінейській затоці у грудні 2020 року.

Зазначається, що під час нападу на судно пірати вивезли в невідомому напрямку шістьох українських моряків: Олександра Соручана, Семена Резніченка, Костянтина Андрєєва, Олександра Коровкіна, Владислава Чебана та В’ячеслава Сандеровського, а також двох громадян Албанії.

Українські моряки, яких визволили з полону, повернулися додому

Українські моряки, яких визволили з полону, повернулися додому (фото: president.gov.ua)

Міністерство закордонних справ забезпечило визволення моряків з піратського полону. Зокрема, представники відомства налагодили переговори судновласника з викрадачами. Українців вдалося звільнити лише наприкінці січня 2021 року. Спочатку їх доставили до міста Порт-Гаркорт, де моряків обстежили, а згодом – в Лагос і Стамбул (Туреччина). А сьогодні вони прибули до Києва.

За словами президента, викрадачі хотіли дуже багато. Втім, дипломати, МЗС та розвідники прекрасно попрацювали, а людей повернули. Президент наголосив, що повернення громадян України додому – це пріоритет для Української держави.

Операція пройшла блискуче, адже всі люди здорові й живі. Ми знаємо випадки, коли це може тривати багато років. Вважаю, що це прекрасна перемога для України. Ми повертаємо всіх, - сказав Зеленський.

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)

Своєю чергою, моряки розповіли, що їх тримали у джунглях серед мангрових лісів, де було дуже багато комарів. Більшість викрадачів була в стані сильного наркотичного сп'яніння.

Це було страшно. Навколо тебе – двадцять людей з автоматами цілодобово, – сказав один з моряків.

Українців, яких визволили з полону, мали направити до лікарні "Феофанія" на декілька днів для проходження медичного обстеження та відновлення здоров’я.

Читайте також

Нагадаємо, у Гвінейській затоці біля берегів Нігерії пірати напали на вантажне судно STEVIA і викрали моряків, серед яких були й українці. Це відбулось 16 грудня.

Як пишуть іноземні ЗМІ та портал для моряків Seafarers Journal, у заручниках знаходяться вісім членів екіпажу. Шість заручників є громадянами України, а двоє — албанцями. Наразі немає жодної інформації про місце перебування заручників.